Навіть з урахуванням нинішнього хорошого урожаю зернових, найближчим часом Україну чекає подорожчання хлібобулочних виробів, як мінімум, на 20%. Про це сьогодні заявив голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич, передає кореспондент Forum'у.

За словами експерта, основна причина зростання цін - різкий стрибок курсу долара, так як значну частку у собівартості хлібної одиниці становлять витрати на пально-мастильні матеріали.

«Протягом кількох місяців, як бизлагоджено  не працювали місцеві органи влади, виробники і пекарі, як би вони не намагалися утримувати ціни, слід очікувати збільшення вартості хліба, як мінімум, на 20%. І це буде економічно обґрунтованим», - заявив Томич.

У той же час директор Аграрної консалтингової групи Ліна Доценко вважає, що штучне стримування цін на хлібному ринку і практика дотацій з боку держави лише шкодить цій галузі сільського господарства.

«До 30% ВВП країни припадає на зерновий ринок. Але, як тільки держава починає втручатися у податкову політику, це тут же б'є і по фермерах, і по інвесторах. Найкраще, що може зробити держава - це надати можливість ринку саморегулюватися, і тоді попит родить не тільки пропозиція, але і нормальний рівень цін», - заявила експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, у Києві та Київській області з 18 серпня подорожчав хліб соціальних сортів.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63