Реформування вугільної галузі - це велика комплексна задача. Таку думку висловив Forum'у колишній губернатор Донецької області, екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, народний депутат України Анатолій Близнюк, коментуючи внесення змін у Перелік об'єктів держвласності, що підлягають приватизації у 2012-2014 роках, в який увійшло 66 державних шахт.

«У всьому треба керуватися здоровим глуздом. Якщо ухвалюються ті чи ті рішення, потрібно розуміти, якими будуть їхні наслідки. Те, що робиться сьогодні - це спроба начебто заощадити бюджетні кошти, ефективніше їх використовувати. В результаті має з'явитися ефективне виробництво, де Україна могла б конкурувати з провідними світовими виробниками, виключаючи окремі нюанси, де ми по природі не можемо конкурувати, оскільки у них сірка краще тощо», - зазначив він.

За його словами, державі дійсно потрібно вирішити проблему збиткових шахт. «Завдання і наміри правильні. Не треба платити державі 68% заробітної плати. Треба стимулювати економіку... Але! На сьогоднішній день ситуація виглядає дещо інакше. Хтось побачив, що є якась дотація, і вирішив її скоротити. Для цього потрібно прибрати кількість шахт, частину виставивши на приватизацію, частину закривши . Благі наміри. Але треба розуміти, що шахта - це цілий комплекс, економічний, екологічний і соціальний. І тут все не так просто. Оскільки втрата видобутку, може, і не зашкодить економіці в цілому, але ми втратимо робочі місця, а шахта - це тисяча-півтори людей. Також ми втратимо доходи до бюджету», - акцентував екс-чиновник.


За його словами тільки в Донецькій області 14 шахтарських міст. «98% їхнього бюджету формуються за рахунок роботи шахт. А якщо шахти закриють, місто не матиме доходів, і держава зобов'язана знайти кошти в бюджеті, щоб платити допомогу по безробіттю, зарплати лікарям, вчителям», - застеріг він.

«А екологія? Добуваючи вугілля, треба боротися з водою. З шахти десятками років відкачується вода, і вона опускається в цьому районі все нижче і нижче, до тих пір, поки не встановлюється рівень для забезпечення видобутку. Коли шахта закривається - припиняється відкачування, рівень води піднімається. В Добропіллі одне з маленьких містечок опустилося за час видобутку вугілля на чотири метри. А коли природний рівень води відновиться, то, що буде з цією територією? Вона буде затоплена. Плюс - газ. Плюс - мільйон інших питань. Тобто екологічні проблеми будуть набагато більшими, ніж економічні і соціальні», - обурився він.

Крім того, Близнюк упевнений, що Україна повинна розвивати видобуток вугілля. «Як мінімум через 50 років нафта закінчиться, і газ десь там поряд. А у нас на Донбасі одного розвіданого вугілля запасів на 400 років. І якщо розуміти стратегічну перспективу, враховуємо, що в нас немає газу, ми його купуємо і неефективно використовуємо, напевно, треба вугілля добувати, знаходити найкращі у світі способи спалювання вугілля. Може, газифікувати його прямо на місці, під землею, якщо це невеликі пласти по 600-700 міліметрів. Потрібно включати мізки і шукати можливості це зробити. Але чи думає хто про це? Ніхто. І в цьому проблема. А те, що робиться сьогодні - це спроби залатати дірявий матрац і більше нічого», - додав нардеп.

Нагадаємо, 13 серпня Кабінет Міністрів України виключив дві шахти з переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2012-2014 роках.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67