В Україні хочуть заборонити в'їзд у країну 500 діячам культури Російської Федерації. З такою ініціативою виступив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Зі свого боку ми зараз готуємо список щодо заборони в'їзду в Україну близько 500 російських діячів, що схвалили анексію Криму і поділ України, - написав він у себе на сторінці в Facebook. - Я вважаю правильним не давати їм заробляти грошей на концертах та виступах в Україні - нехай їдуть виступати в Крим перед чайками на порожніх пляжах».

Трохи пізніше естафету в цьому питанні перейняв і Мінкульт, але він пропонує заборонити в'їзд лише 14 російським артистам.

«В'їзд або нев'їзд тих чи тих діячів культури Росії не Міністерство культури визначає, і звичайно, їх не буде 511, - заявив міністр культури Євген Нищук. - З того списку, я не буду називати імена, але там близько 14 осіб підібрано у так званий список тих, у кого будуть певні обмеження».

Подібні ініціативи чиновників сколихнули громадськість: знайшлися люди, які підтримали цю заборону, але багатьом такий поворот подій не сподобався .

Хто за, а хто проти санкцій

В українському культурному середовищі також є як прихильники «чорного списку», так і ті, хто не схвалює такі кроки нинішньої влади.

«Я впевнена, що культурне життя нашої країни аніскільки не постраждає від такої заборони, - розповіла ForUm'у українська співачка Катерина Бужинська. - В Україні вистачає і своїх талановитих людей».

Цієї ж думки дотримується і український продюсер Олена Мозгова. Вона впевнена, що кордон з Росією потрібно було вже давно закрити.

«Те, що до нас приїжджає, за дуже рідкісними винятками, це не культура, це дешевий ширвжиток! Я підтримую ці санкції і хочу дожити до того часу, коли зведуть велику стіну і закриють наглухо кордон», - категорично висловилася вона.

Мозгова також повідомила ForUm'у, що в нашій країні завжди вистачало своїх професіоналів.

«Кордон важливо закрити в інформпросторі і тоді наша культура нарешті стане нашою! У нас в країні є всі: і актори, і співаки, і співачки, і композитори, і поети, і кліпмейкери, і режисери, і сценаристи, - перелічила вона. - Дайте ефір на телебаченні і радіо, зробіть податкові пільги для меценатів у сфері культури, і ви побачите результат».

Ще більш категорична українська співачка Анастасія Приходько, яка, що цікаво, у 2009 році виступала на конкурсі «Євробачення» від Росії.

«Я вважаю, що ідея заборони в'їзду в Україну окремих особистостей РФ - дуже правильна! Навіщо вони потрібні у нас? - висловилася для ForUm'у зірка. - Вони підтримують військові дії. А після цього ми їх чекаємо тут, що б вони співали і заробляли гроші?! Це смішно!».

Обома руками за подібні санкції і співачка Тоня Матвієнко. Вона готова навіть допомагати в подібному питанні нашій державі.

«Як узагалі людина може бути проти країни, а потім приїжджати до неї?! - щиро дивується виконавиця. - Наша держава почула їх і вжила заходів, а ми (артисти. – Ред.) їй допоможемо. Адже як кажуть: “Хто не з нами, той проти нас”».

Цікаво, що коханий і колега Матвієнко, співак Артур Мірзоян дотримується протилежної думки.

«Я вважаю, що не треба нікого забороняти. Це має бути не на папері, а в головах українців. Люди просто не повинні хотіти відвідувати концерти цих діячів мистецтва», - лаконічно висловився він для ForUm'у .

Коротко і влучно цю ситуацію прокоментував лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. На його думку, заборона на в'їзд російським артистам - це зайве.

«Якщо хочете зробити артиста ще більш популярним - забороніть йому в'їзд в країну. Якщо ж хочете покарати його - просто забудьте про його існування», - написав музикант у себе в twitter.

Шоумен і телеведучий Андрій Джеджула також вважає, що не треба всіх стригти під одну гребінку.

«Я боюся, щоб вони не стали забороняти всіх, кого треба і кого не треба, - розповів він нам. - Звичайно, тих, хто не бажає добра нашій країні, запрошувати не треба. Але важливо, щоб перебору у цьому питанні не було. Оскільки це може створити загрозу маніпуляції».

Більш категорично з цього приводу висловився лідер студії «Квартал 95» Володимир Зеленський.

«Хто такі політики, які розмірковують на тему - чи забороняти в'їзд артистам на територію тієї або іншої країни? - обурився шоумен у себе в Facebook. - Коли вони забороняють в'їзд продуктів харчування, ще можу зрозуміти... Але коли ми стали овочами? Я особисто нашого брата артиста таким не вважаю».

Зеленський впевнений, що глядач сам повинен вибирати, кого слухати і на які концерти йому ходити.

«Хіба ми не збираємося в Палаці “Україна” на концертах Григорія Лепса, “Машини Часу”, хіба ми не знаємо слова цих пісень, хіба українці закривають вуха, оскільки пісні звучать російською мовою? - не приховував емоцій він. - Так чому ж хтось вирішує за нас, кого нам слухати, кому до нас приїжджати і на які концерти нам ходити?»

Лідер студії «Квартал 95» зазначив, що якщо ця заборона все-таки набуде чинності, то тоді українці повинні будуть вимагати відставки міністра культури.

«Якщо ці нетактовні санкції введуть силою, саме силою, в наше життя і нашу свободу вибору, то ми, люди, перш за все люди, а потім вже артисти, повинні вимагати відставки Міністерства культури, яке без культури керує нами і без яких культура нічого не втратить», - висловився Володимир Зеленський.

З шоуменом погоджується і його колега, телеведуча Світлана Вольнова. Як вона розповіла ForUm'у, подібні заборони - це повна маячня.

«У мене популярна точка зору. Я вважаю, що заборона фільмів, виступів російських артистів і в'їзд талановитих творчих людей - це маячня і маніпуляції тих, хто хоче за їх рахунок відбутися, - сказала вона. - Ми намагаємося розірвати ту пуповину, що з'єднувала нас століттями: українців і росіян. На мою думку, така політика тільки послабить Україну».

Корпоративи без російських зірок

Водночас в українському шоу-бізнесі є люди, які не вірять в те, що нинішня влада піде на такий крок і заборонить в'їзд відомим громадянам РФ.

«Російських артистів і так вже давно немає в Україні, - заявив ForUm'у продюсер Тимофій Нагорний. - Тому це рішення дурне. Потрібно навпаки сконцентрувати свою увагу на тих росіян, які підтримують Україну і саме їх запрошувати. Наприклад, Андрій Макаревич у своїй громадянській позиції завжди підтримував нас, ось таких людей і треба кликати. А на інших просто не звертати увагу».

З Нагорним згоден його колега, продюсер Вадим Лисиця. Він упевнений, що українці самі покажуть своє ставлення до того чи іншого артиста.

«Наші люди недурні. Адже публіку не обдуриш, і, природно, вона відреагує сама, без всяких санкцій, - сказав він нам. - Наприклад, концерт Валерії був скасований не тому, що міністр культури заборонив їй в'їзд на територію України, а тому що квитки ніхто не купив. Все дуже просто. І той же Йосип Кобзон, я не розумію, хто піде на його концерт, після тих слів, які він говорив про нашу країну».

Також Лисиця додав, що українським олігархам, у разі заборони в'їзду російських зірок, що «провинилися», в Україну, доведеться проводити свої корпоративи без них.

«Зараз, звичайно, мало хто гуляє або проводить корпоративи, війна все-таки, - розповів продюсер. - Але навіть, якщо вони захочуть ту ж Валерію запросити до себе на свято, а ці санкції будуть запроваджені, то на кордоні її відправлять назад».

Подібний розвиток подій нам підтвердив і юрист Євген Колесник.

«Персони нон-грата для нашої країни не новина, - повідомив він. - Тому з ними будуть поводитися згідно з нормами українського законодавства. На кордоні їх будуть зупиняти і відправляти назад до країни, з якої вони прибули».

Водночас у поета, композитора і продюсера Євгена Рибчинського зовсім інша думка. Він вважає, що російським виконавцям зараз просто економічно невигідно приїжджати в Україну.

«Я вже давно займаюся концертами, організував понад 600 концертів. Я впевнений, що сьогодні в Україні ніхто не візьметься за те, щоб запросити російську зірку, - зауважив Рибчинський. - Це невигідно з точки зору економіки - витратна частина велика, а чи прийдуть на нього люди - це вже питання. І не тільки через те, що цей артист дотримується інших політичних поглядів, а тому що у людей зараз грошей немає. Щоб купити квиток на Григорія Лепса або Стаса Михайлова, потрібно витратити близько двох тисяч гривень. Я б сказав, що не російські зірки в Україну не хочуть, а ми їх не можемо запросити».

Побічно цю точку зору підтвердив нам і російський продюсер, чоловік співачки Валерії Йосип Пригожин.

«Ми з Валерією не стали менше любити Україну, продовжуємо її любити, як і раніше, - сказав він. - Але поки у вас у країні така нестабільна ситуація, ми, звичайно, не плануємо приїжджати. А в подібні заборони в'їзду я не вірю».

Георгій Раут, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом