Приватизація державних шахт у сьогоднішніх реаліях навряд чи можлива. Про це Forum'у заявив колишній голова Фонду державного майна (ФДМ) Олександр Бондар, коментуючи внесення змін у Перелік об'єктів держвласності, що підлягають приватизації у 2012-2014 роках, в який увійшло 66 державних шахт.

«Майже всі шахти перебувають у зоні воєнних дій - не знаю, про яку приватизацію сьогодні може йти мова. Швидше за все, всі вони будуть зруйновані», - заявив він.

Крім того, за словами Бондаря, «на ці переліки не потрібно звертати уваги». «Вони щороку затверджуються і не виконуються. Крім того, при формуванні таких переліків втручаються лобісти і починають тасувати: то туди, а то сюди. У кого є можливість і гроші - їх об'єкти включають, а у кого немає - відкидають», - додав він.

Екс-глава ФДМ також зазначив, що, хоча наразі йому достеменно невідомий стан державних шахт, які потрапили у приватизаційний список, прозорість процесу сумнівна. «У мене сьогодні немає доступу до цих документів, але думаю, що вони включалися в перелік винятково за суб'єктивним чинником. На кожній шахті вже сидить якийсь власник, тягне з неї гроші», - додав Бондар.

Нагадаємо, 13 серпня Кабінет міністрів України виключив дві шахти з переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2012-2014 роках.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

76