Забезпечити проведення якісного опалювального сезону в Україні можна лише при грамотному використанні резервів. Таку думку Forum'у висловив директор Інституту міста Олександр Сергієнко, коментуючи питання про виділення Кабміном 500 мільйонів гривень для переобладнання котелень з газу на альтернативні види палива.

«Все залежить від того, як будуть використовувати кошти. Мова в основному йде про заміну форсунок. В котлах газові форсунки, якщо їх поміняти на форсунки для іншого виду палива, під той же мазут, то це технічна робота, яка не потребує великих витрат часу. У нас є ще практично два місяці до початку опалювального сезону, за цей час цілком можна освоїти кошти», - вважає експерт.

Крім того, за словами Сергієнка, в України достатньо резервів для забезпечення опалювального сезону. «У нас є і мазут, і вугілля. Є великі резерви для економії... У нас власного видобутку газу достатньо, принаймні для того, щоб обігріти населення. Проблема тільки в адмініструванні: встигнути назбирати, закачати газ, виконати технічні процедури», - зазначив він.

У той же час Сергієнко підкреслив, що для забезпечення економії необхідно чітко контролювати витрату газу. «Газ у нас ніяк не враховується - в Києві тільки 30% будинків обладнані прибудинковими лічильниками тепла. В інших великих містах ситуація ще гірша. Є багато шляхів економії. Тільки встановлення лічильників тепла, і відпуску тепла у тому числі, - дозволить взяти під контроль держави і суспільства витрати газу. Якщо налагодити контроль над споживанням газу - цифри споживання набагато зменшаться», - зазначив експерт.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України виділив 500 млн грн на переоснащення газових котелень на альтернативні види палива.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 червня ВАТ «Газпром» припинло постачання газу Україні.

4 липня Міністерство фінансів України спільно з іншими міністерствами і відомствами розробило вісім можливих варіантів заміщення імпортованого природного газу іншими видами палива й енергії.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100