Переобладнання котелень з газу на альтернативні види палива не вирішить наявних проблем у наступному опалювальному сезоні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив експерт з енергетики Валентин Землянський, коментуючи постанову Кабміну про виділення для цих цілей 500 мільйонів гривень.

«До початку опалювального сезону частково освоїти якісь кошти можна, а принципово змінити ситуацію - ні. По-перше, це аж ніяк не та сума, про яку повинно йтися. Згідно з попередніми розрахунками, необхідно кілька мільярдів гривень. По-друге, потрібен час. Так що якщо зараз кілька котелень переведуть на альтернативні види палива - чудово. Але суттєво вплинути на ситуацію це не дозволить», - вважає він.

Крім того, Землянський підкреслив, що в постанові Кабміну не прописана програма дій. «Немає конкретики, на що саме виділили кошти. Незрозуміло, що ми переобладнуємо. Про це, наскільки я побачив, у постанові не йдеться. Має бути додаток до постанови, на що, на які об'єкти ці кошти виділяються, в які терміни повинні бути виконані роботи. Незрозуміло, що Україна отримає в результаті заміни цього обладнання. Виходить, держава кредитує незрозуміло кого на 500 мільйонів гривень, під спільні цілі», - зазначив Землянський.

«Знову ж, треба було починати все це десять років тому, притому - маючи цільову програму. А зараз, напередодні зими, в авральному порядку ми нічого не зробимо. Хіба що можемо відключити газ підприємствам, відключити гарячу воду, зменшити температуру в оселях до 12 градусів. Ось тоді ми пройдемо зиму... І проблема не в бюджетному фінансуванні, не в коштах. Потрібно поміняти правила, що дозволяють приватним інвесторам працювати в секторі житлово-комунального господарства. А цих напрацювань зараз величезна кількість. Інвестори повинні самі знаходити засоби виходячи з економічного інтересу. А в запропонованому урядом форматі - ми, хіба що можемо попрощатися з цими 500 млн грн», - резюмував Землянський.

Нагадаємо, днями Кабінет Міністрів України виділив 500 млн грн для переобладнання газових котелень на альтернативні види палива.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 червня ВАТ «Газпром» припинило постачання газу Україні.

4 липня Міністерство фінансів України спільно з іншими міністерствами і відомствами розробило вісім можливих варіантів заміщення імпортованого природного газу іншими видами палива й енергії.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83