На сьогодні існують економічні підстави для курсу в 13-13,5 грн за долар. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.

Коментуючи останню заяву голови НБУ Валерії Гонтарєвої про те, що в Україні немає економічних передумов для курсу в 13-13,5 грн за долар, він зазначив:

«Економічні підстави якраз є. Але вона повинна сказати, що вони, можливо, викликані політичним становищем, яке у нас триває вже дев'ять місяців. Скоро буде рік. Немає економічних... це вже виходить за рамки».

За словами Яременка, військові дії на Донбасі є одним із факторів тиску на гривню, однак є й інші вагомі чинники.

«Я не можу сказати, в першу чергу чи в останню впливає ситуація на сході, але вона впливає. Однак ми стикаємося з політикою, яка, власне, не може застосовуватися в Україні. Це політика плаваючого курсу, яка не має під собою підстав для застосування в нашій країні. Тому нічого і не виходить. Просто задекларована модель теоретично не опрацьована і не має ніякого стосунку до реальності, що склалася в Україні», - додав він.

На його думку, курс є «ціновим якорем».

«А його немає. Тому що суб'єкти не знають, до яких меж він буде плисти, коли він буде плисти, різко чи поступово. На що потрібно орієнтуватися надалі? На курс 8, 10, 12 чи 16 грн за долар? Без цього не обійдешся. Тому і виходить, що проголошено одне, а робити потрібно зовсім інше: реальні, звичайні, необхідні для економіки речі. І ось тоді починаються виступи, інтервенції, вже запізнілі або недостатні», - сказав Яременко.

«Тому радники, які навіть не радять, а вимагають за Меморандумом з МВФ такої поведінки від України, повинні були втекти звідси з ганьбою. І поліпшення я не бачу», - підсумував він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46
Теги