Суттєве скорочення споживання природного газу в Україні відбулося за рахунок зупинки роботи промислових підприємств. Про це у коментарі Forum'у заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Згідно зі свіжою статистикою, в липні 2014 року порівняно з липнем 2013 року споживання газу скоротилося на 30%. Споживання скорочується не за рахунок населення, а за рахунок промисловості. Якщо все такими темпами буде розкручуватися, то Україна буде територією без промисловості», - заявив він.

Експерт зазначив, що не прогнозував настільки істотного скорочення споживання. «Чесно кажучи, я не очікував такого значного скорочення споживання. І що далі? Ну, виправдаються прогнози шанованих керівників "Нафтогазу". І теоретично можна до січня-лютого дотягнути без російського газу, але все одно буде суттєвий дефіцит. В сховищах газ закінчиться, і де тоді брати? Потім все одно доведеться домовлятися з росіянами», - додав він.

Марунич вважає, що обсягів реверсних поставок газу Україні буде недостатньо.

«Проста арифметика. В минулому році Україна купила у РФ 26 млрд кубометрів газу - це необхідний мінімум за умови підприємств, що працюють. Якщо зараз ми його у РФ не купуємо, то за умови, що підприємства не працюють, - нам потрібна половина цих обсягів. За сукупністю весь реверс в ідеальному варіанті дасть приблизно 15 млрд кубів, а фактично Україна отримає половину. І підстав для збільшення обсягів реверсних поставок я не бачу. От і рахуйте. Дефіцит газу може бути і 10 млрд кубів. Рано чи пізно, якщо ми хочемо, щоб в Україні існувала промисловість, потрібно буде якимось чином купувати російський газ», - пояснив він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

91