У суботу, 16 серпня, стартували тестові реверсні поставки газу зі Словаччини газопроводом «Вояни - Ужгород», пише «Forbes.ua».

Видання зазначає, що вони координуються компанією «Укртрансгаз», оператором української газотранспортної системи, і словацькою компанією Eustream, яка управляє газопроводами на території своєї країни.

«Організація газового реверсу, тобто поставок блакитного палива з заходу на схід, це, по суті, відновлення проектного напрямку експлуатації української ГТС. В такому режимі труба експлуатувалася до середини 1970-х років. Тоді Москва, Мінськ, Вільнюс і Рига споживали український газ (у той час Україна була газоекспортувальним регіоном СРСР). Ця ж технічна особливість стала в пригоді під час «газової війни» взимку 2009 року, коли «Газпром» перекрив свої поставки, і виникла необхідність в транспортуванні газу з західноукраїнських ПСГ до східних областей України», - йдеться в матеріалі.

Наприкінці квітня нинішнього року між «Укртрансгазом» і Eustream був підписаний меморандум про взаєморозуміння щодо забезпечення реверсних поставок газу в Україну, і тепер сторони готуються до реалізації комерційних договорів.

За даними видання, очікується, що до початку осені будуть визначені європейські контрагенти НАК «Нафтогаз України» і умови, за якими вони стануть вже у вересні постачати газ для українських споживачів з території ЄС. До поставок газу в Україну через Словаччину вже проявили інтерес близько двох десятків європейських постачальників, заявляють в Eustream.

«Враховуючи тенденції газового ринку, цінові умови такого співробітництва в осінньо-зимовий період можуть виявитися порівнянними з тими, які пропонував Україні російський "Газпром" - близько $480 за 1 тис. куб. м. Були прецеденти, коли в пікові періоди зимових холодів газові котирування на європейських спотових майданчиках досягали $500 за 1 тис. куб. м. Але в разі сприятливих погодних умов, а також в осінні місяці вартість газу на хабах в ЄС може бути нижчою за $400 за 1 тис. куб. м палива», - пише журнал.

Видання зазначає, що домовленості між «Укртрансгазом» і Eustream припускають два варіанти співпраці. Перший з них, що отримав назву «малий реверс», передбачає постачання зі Словаччини в Україну близько 22 млн куб. м газу на добу (тобто близько 8 млрд кубів на рік) з вересня поточного року. Другий варіант - «великий реверс» - передбачає проведення певних консультацій та укладення додаткових домовленостей за участю «Газпрому». Завдяки цьому обсяг реверсних поставок газу в Україну може зрости до 30 млрд куб. м в рік.

Крім Словаччини, постачання газу на український ринок можуть бути розширені з території Угорщини і Польщі, через які в минулому році в Україну було транспортовано близько 2 млрд куб. м газу, придбаного на європейських ринках у рамках контракту «Нафтогазу» з німецькою компанією RWE.

«Ми можемо допомогти Україні стати менш залежною від Росії», - заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, коментуючи перспективи реверсу газу з ЄС. Але в російській монополії цій ідеї явно не раді і загрожують скоротити свої поставки тим європейським партнерам, які розвиватимуть співробітництво з «Нафтогазом».

Криза у відносинах з «Газпромом», який призвів до зупинки виконання домовленостей між ним і «Нафтогазом» з середини червня цього року, також несе загрозу скорочення російського транзиту через територію України до країн ЄС. Тому для «Нафтогазу» залишається актуальною проблема підвищення ефективності української газотранспортної інфраструктури.

«Розширення реверсних поставок з території країн ЄС, а також організація газової біржі на базі західноукраїнських підземних газосховищ - ключові елементи її вирішення, які розглядають у держхолдингу. Минулого тижня Верховна Рада затвердила урядовий законопроект, яким дозволяється оренда ГТС і ПСГ зарубіжними компаніями, але без права їх відчуження. Навесні Міненерго направило свої пропозиції щодо спільної експлуатації ГТС компаніям в ЄС і США, і тепер "Нафтогаз" готується до офіційних переговорів, які вирішать долю української труби. Її роль у європейських постачаннях російського газу в найближчій перспективі залишиться досить високою. Причому не тільки тому, що завдяки українській ГТС "Газпром" виконує контракти із споживачами у Польщі, Словаччині, Угорщині і на Балканах, для яких надійної альтернативи російському газу поки не існує», - підкреслює журнал.

«Крім цього, українські підземні газосховища забезпечують "Газпрому" стабільне виконання експортних контрактів в період різкого збільшення попиту на газ для європейських споживачів - їх потужності дозволяють оперативно задовольняти заявки на постачання значних обсягів. Обхідні газопроводи, які експлуатує "Газпром", такою можливістю не володіють. Тому в Євросоюзі налаштовані вживати рішучих заходів, щоб підвищити безпеку транзиту російського газу по українській території», - сказано в матеріалі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55