Переобладнати котельні до початку опалювального сезону нереально. Таку думку ForUm'у висловив колишній Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, коментуючи інформацію, що Кабмін виділив 500 млн грн на переобладнання котелень з газу на альтернативні види палива.

«На жаль, змушений розчарувати всіх: нереально встигнути це зробити. При будівництві котелень була передбачена можливість переходу з одного виду палива на інший. Але коли була загальна тенденція переходу на газ, фактично обладнання для інших видів палива знищили - автогеном зрізали. Його немає, і думати, що за два-три місяці його можна відновити, - наївно», - підкреслив він.

За словами Соколовського, на переобладнання котелень потрібні роки. «Сьогодні можна перевести тільки частину котелень, але не всі 100%... Скільки б грошей не дали, все одно мало буде. І мало не грошей, а часу. Необхідно два-три роки, щоб забезпечити роботу котелень на різних видах палива. І таку процедуру потрібно було починати ніяк не в серпні, а хоча б у березні», - пояснив він.

Водночас експерт підкреслив, що владі необхідно робити все для скорочення споживання природного газу, зокрема щоб уникнути закупівлі енергоресурсу у РФ. «Потрібно зробити все, щоб обійтися без російського газу, хоча це буде нелегко», - переконаний Соколовський.

Нагадаємо, днями Кабінет Міністрів України виділив 500 млн грн для переобладнання газових котелень на альтернативні види палива.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 червня ВАТ «Газпром» припинло постачання газу Україні.

Четвертого липня Міністерство фінансів України спільно з іншими міністерствами і відомствами розробило вісім можливих варіантів заміщення імпортованого природного газу іншими видами палива й енергії.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом