Приватні власники повинні переобладнати котельні за свій, а не державний рахунок. Таку думку ForUm'у висловив екс-міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко, коментуючи інформацію про те, що Кабмін виділив 500 млн грн на переобладнання котелень з газу на альтернативні види палива.

«Що стосується цих грошей, то саму постанову я не бачив, але почитав висновки фахівців. Вони кажуть, що це віртуальні гроші. Але, якщо це все ж живі гроші, то я не думаю, що за рахунок держбюджету можна фінансувати приватний сектор. Ці інвестори повинні за свій рахунок змінювати газові котельні на альтернативні», - заявив він.

Екс-міністр підкреслив, що дії Кабміну не завжди зрозумілі.

«Не розумію, що відбувається. Дивлюся, як виходять постанови уряду, і розумію: вони спочатку говорять про те, що б вони хотіли б теоретично, а потім постановами починають наздоганяти. Дуже непрофесійно працюють», - вважає він.

Крім того, Кучеренко зазначив, що неможливо в такі стислі терміни перевести котельні з газу на альтернативні види палива. «За два-три місяці це зробити неможливо - це очевидно. Можна хіба що на свою кампанію перекинути ці гроші», - застеріг він.

«Головна проблема у втраченому часі. Нічого не робилося. А ще в квітні-березні треба було розуміти, що ми без газу. Це було очевидно. А займалися дурницями: децентралізацією, концепцією, розмовами ні про що. Сьогодні теоретично все робиться правильно, але дуже повільно, непрофесійно, неправильно і нечітко», - підкреслив Кучеренко.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України виділив 500 млн грн переоснащення газових котелень на альтернативні види палива.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 червня ВАТ «Газпром» припинив постачання газу Україні.

4 липня Міністерство фінансів України спільно з іншими міністерствами і відомствами розробило вісім можливих варіантів заміщення імпортованого природного газу іншими видами палива й енергії.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

79