Після торішніх зсувів на Андріївському узвозі не були проведені жодні експертні роботи зі встановлення стану ґрунтів. Громадський активіст, екскурсовод Владислава Осьмак, яка більше 25 років присвятила вивченню цієї вулиці, вважає це великою проблемою, пише «Взгляд».

«Найзагрозливіше — це те, що ніхто не знає справжнього стану ґрунтів. Ні на Замковій горі, де зсув був набагато страшнішим, ніж на Уздихальниці, ні на Уздихальниці ніяких експертиз після торішніх зсувів проведено не було. Реально ніхто не знає, ні який стан ґрунтів, ні як почуваюся ґрунтові води. При цьому планів громаддя: там будувати, тут будувати»,— розповідає Осьмак.

Вона пояснила, що вулиця стоїть на вододілі і ґрунтові води перебувають дуже близько до поверхні. Фігурально висловлюючись, Андріївський просто плаває на воді.

Також Осьмак пояснила, що до зсувів найбільш схильна верхня частина вулиці, де стоїть Андріївська церква, а проблема нижньої частині спуску в близькості до Дніпра.

«Наскільки я знаю, найбільше навантаження вгорі, тут Андріївська церква, будинки в кілька поверхів, вони тягнуть на себе верх пагорба. Внизу рельєф практично горизонтальний, і там у сенсі зсувному ситуація трохи краще, але там через близькість до Дніпра ґрунтові води ближче до поверхні. У кожній частині спуску свої принади»,— зазначає Осьмак. Вона, до речі, в приватному порядку замовила експертизу ґрунту під вулицею.

Тому нові будівлі, на думку екскурсовода, тут не потрібно будувати.
«Будувати тут вкрай небажано, не враховуючи того, що вулиця є пам'яткою містобудування, і краще за все тут нічого не чіпати. І навіть реконструкцію не робити, а тільки реставрацію»,— резюмувала Осьмак.

З нею згоден і головний архітектор Києва Сергій Цілувальник.

«Андріївський узвіз, ось цей його бік, непарний, в цій частині Уздихальниці і вниз, схильний до зсувів. Там є історичний зсув до 9–7 номера, він просто навіть на наших планах, на зйомках показаний як зсув. Бо там будувати нічого не можна. Ну, я б не будував»,— зазначив головний архітектор столиці, додавши, що в принципі будівництво можливе, але тільки в тому випадку, якщо майбутня будівля не пошкодить сусідні будинки, сама не сповзе вниз, і на це погодиться об'єднання мешканців вулиці.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом