Відправлений у відставку прем'єр-міністр Іраку Нурі Малікі припиняє боротьбу за те, щоб залишитися главою уряду. Про це повідомило Reuters з посиланням на місцеве телебачення.

Малікі заявив, що підтримує Хейдара аль-Абаді, який повинен очолити Кабінет міністрів.

На Малікі чинили сильний тиск, щоб змусити його поступитися місцем більш компромісній фігурі. У Багдаді сподіваються, що кадрові перестановки відкриють шлях для формування нової коаліції у владі, здатної впоратися з ісламістським заколотом, пише Lenta.ru

11 серпня президент Іраку, етнічний курд Фуад Масум, призначив новим главою уряду Хейдара аль-Абаді замість Нурі Малікі, який обіймав цю посаду з 2006 року. Колишній прем'єр звинуватив главу держави в порушенні Конституції. За словами Малікі, який збирався втретє очолити Кабінет міністрів, президент зволікає з пропозицією кандидатури прем'єр-міністра, тим самим порушуючи Основний закон країни.

Наразі на території Іраку йдуть бойові дії. Члени угруповання «Ісламська держава» (раніше «Ісламська держава Іраку і Леванту», ІДІЛ) почали наступ на північні і західні райони країни в червні 2014 року. Радикалам вдалося взяти під свій контроль кілька міст: 10 червня вони взяли Мосул, наступного дня – Тікріт, а за кілька днів підійшли впритул до Багдаду.

3 серпня членам ІДІЛ вдалося взяти під контроль два великих нафтових родовища, а потім захопити найбільшу в країні греблю, руйнування якої могло б затопити найбільші міста Іраку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом