В українців, які отримують зарплати на банківські картки, стали виникати проблеми з фінустановами, пише «Бізнес Вести».

«Наприкінці минулого тижня спостерігав у відділенні ПУМБ у Миколаєві обурених клієнтів, що не могли зняти зарплати зі своїх карток. Компанії перерахували людям гроші, а банк затримував їх видачу в банкоматах і касах. Виправдовуючись, касири запевняли клієнтів, що проблема виникла не з їхньої вини, а через плутанину, яку спровокувало Держказначейство — пізно надало реквізити рахунків для перерахування до держбюджету нового військового податку з зарплат населення (1,5% суми). І вони не встигли перебудувати свої внутрішні платіжні процедури. Зрозуміло, незадоволені громадяни не хотіли зглянутися на це становище, адже вони залишилися без зарплати»,— розповів старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

У центральному апараті банку нам підтвердили наявність проблеми, там наполягають, що їм катастрофічно не вистачає часу для її вирішення.

«Останнім часом зміни в законодавстві доводяться регуляторами в оперативному режимі та в стислі терміни, що залишає нам лише кілька годин для зміни процесів з обслуговування клієнтів»,— зазначив заступник голови правління ПУМБ Олексій Волчков.

Він стверджує, що люди не дуже довго чекали своїх грошей, і посилаються на питання, що виникли через новий податок.

«Був ряд відкритих питань з операційного застосування військового податку: на які виплати і періоди поширюється, на які реквізити платити тощо. Але, запевняю, банком оперативно було прийнято ряд рішень, що дозволило здійснити всі доручення наших клієнтів з  виплати заробітної плати день у день, за рідкісним винятком — увечері. Ми забезпечуємо виконання всіх зобов'язань перед клієнтами»,— запевнив Волчков.

Інші опитані виданням банки («Хрещатик», Укргазбанк, Райффайзен Банк Аваль) стверджують, що проблем з перерахуванням 1,5% з зарплат населення до держбюджету у них не виникало і виникнути не має. Та й у Держказначействі запевнили, що оперативно надали фінансистам інформацію. «Держказначейством України 6 серпня було відкрито рахунки для зарахування надходжень військового збору (код класифікації доходів 1011000). В той же день реквізити рахунків були опубліковані в розділі “Реквізити рахунків” на всіх веб-сайтах органів казначейства»,— заявила заступник голови Державної казначейської служби Тетяна Грицун.

Однак експерти допускають повторення миколаївського інциденту і вже дають поради. Адже новий військовий податок набув чинності лише з 1 серпня, і перше перерахування в держбюджет має відбутися лише з авансів, які українці отримуватимуть 16–22 серпня. Більшість банків зараз лише готуються до них і не тестували процедури заздалегідь.

«Клієнти інших банків поки не скаржилися на затягування зарплатних виплат через новий податок, але це не означає, що їх не виникне, оскільки багато банків ще не перейшли на нові плани рахунків. Залишається сподіватися, що фінустанови зараз готуються і вчасно в серпні перерахують людям аванси на картки. Якщо почнуться затримки, раджу людям скаржитися в Нацбанк і вимагати від банків покладену за законом неустойку: 0,1% від суми за кожен день (але не більше 10%)»,— наголосив Кравець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом