Національна валюта залишається під тиском економічних і зовнішньополітичних чинників. Про це розповів аналітик компанії «Альпарі» Олександр Михайленко.

«Роздрібні продажі в країні знижуються третій місяць поспіль щодо значень минулого року, - розповідає експерт. - На цьому тлі відбувається зниження промислового виробництва. Крім того, у першому півріччі 2014 року в Україні зафіксовано значне скорочення товарообігу з ключовими зарубіжними партнерами, в гірший бік переглядаються прогнози щодо ВВП, золотовалютні резерви країни залишаються низькими. Українські споживачі витрачають усе менше, що свідчить про загальне зниження добробуту населення і відображає громадську думку про перспективи національної економіки. Пересічні громадяни голосують гаманцем, і стійке зниження роздрібних продажів свідчить про відсутність впевненості у завтрашньому дні».

При цьому, продовжує експерт, найбільший тиск на курс гривні чинять військові дії на сході країни. Було б дивно, якби в таких умовах українці почали масово скуповувати національну валюту, а ось зростання попиту на долари та євро виглядає цілком закономірним, повідомляє «Комсомольская правда в Украине».

Якщо ж конфлікт затягнеться, а макроекономічна статистика продовжить погіршуватися, гривня може продовжити активне зниження, і в цьому разі все залежатиме від НБУ, якому доведеться докласти додаткових зусиль для скорочення діапазону можливих коливань валютного курсу.

Експерт нагадує, що колишня політика НБУ передбачала жорсткий контроль валютного курсу, що є однією з ключових причин нинішньої девальвації. В цей час регулятор відмовився від цієї порочної практики, відповідно, агресивних інтервенцій, спрямованих на розворот курсу, не проводиться.

«У разі стабілізації обстановки на сході гривня може повернутися до позначки в 12 гривень за долар протягом кількох місяців, - резюмує Михайленко. - Якщо ж конфлікт затягнеться, а макроекономічна статистика продовжить погіршуватися, курс долара залишиться над позначку в 13 грн. У разі ескалації воєнного конфлікту стелю зростання курсу долара і євро передбачити практично неможливо - долар цілком може злетіти до 20 гривень».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132