Непродумана податкова реформа, що передбачає скасування низки пільг для аграріїв, може завдати їм шкоди на суму близько 10 млрд гривень.

Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-віце-прем'єр-міністр з питань АПК, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Непродумана податкова реформа, яка зараз передбачає скасування значних пільг в аграрній сфері та фінансової підтримки з боку держави, може бути дуже болючою», - сказав він.

Так, за його словами, негативні наслідки можуть торкнутися підприємців, які мають більше трьох тисяч гектарів або обсяг реалізації продукції, що перевищує 20 млн грн.

«Пропонують для підприємців, які мають більше 3 тис. га або більше 20 млн грн обсягу реалізації продукції, скасувати пільги з акумуляції ставки ПДВ, перевести ці підприємства на загальну систему оподаткування. Також пропонують скасувати повернення ПДВ при експорті зерна, дотації на багаторічні насадження, тобто закладання садів, виноградників і т.д. У нас там десь 600 млн було за рахунок стягування 1,5% збору від акцизних платежів. Це хочуть відібрати», - сказав він.

«Все разом це позбавить десь близько 10 млрд засобів, які акумулювалися в аграрних підприємствах. Втратити таку суму підприємствам, які мають більше 3 тис. гектарів (і не тільки їм, тому що там широкий спектр скасування дотацій), буде дуже важко. Це погіршить перспективи подальшого розвитку і зробить цю галузь неприбутковою та неперспективною для інвестування», - зазначив він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

97