Інтернет Асоціація України (ІнАУ) написала відкритий лист спікеру Верховної Ради Олександру Турчинову і керівникам усіх парламентських фракцій і груп з приводу законопроекту №4453а «Про санкції». Інтернет-діячі вважали за необхідне змінити документ, з тим щоб він не перетворився на інструмент репресій, пише бізнес-портал «Delo.UA».

«Законопроект наділяє Раду національної безпеки і оборони України безпрецедентними повноваженнями. Порівняно з цим законопроектом “диктаторські” “закони Януковича 16 січня” можна назвати “прикладом” демократичного законодавства», - йдеться в листі.

Як відзначають в ІнАУ, в документі запропоновано механізм санкцій не тільки щодо іноземних компаній і громадян, але і українських компаній і українців. «Такий підхід руйнує всю правову систему держави, оскільки створює паралельну позасудову систему покарань за ті чи інші дії резидентів України», - переконані в ІнАУ.

Згідно з висновками інтернет-діячів, головний зміст законопроекту полягає не в санкціях проти ворожої діяльності країни-агресора, а в обмеженні базових прав громадян України. «Позасудове обмеження гарантованих Конституцією прав громадян України є не чим іншим, як спробою узурпації влади, на яку не наважувалися навіть представники режиму Януковича. Замість курсу на євроінтеграцію законопроект пропонує модель авторитаризму», - зробили висновок у громадському об'єднанні, до якого входить більше 150 підприємств сфери інформаційно-комунікаційних технологій.

ІнАУ запропонувала депутатам обмежити коло осіб, до яких можуть застосовуватися санкції, тільки нерезидентами України. «Що стосується юридичних і фізичних осіб, які є резидентами України, то допущеними ними порушеннями мають займатися українські правоохоронці та суди в межах чинного законодавства», - підсумували в ІнАУ.

Бізнес-портал звернувся до юристів з проханням прокоментувати, як у випадку прийняття закон про санкції може відбитися на галузі інформаційно-комунікаційних технологій.

Партнер і керівник департаменту міжнародного арбітражу AstapovLawyers Євген Блінов припустив, що пункт про заборону використовувати радіочастотний ресурс, який міститься в законопроекті, швидше за все стосуватиметься зони проведення антитерористичної операції (АТО). На його думку, обмеження або припинення надання послуг поштового зв'язку може зачепити кур'єрські служби, підконтрольні російському капіталу.

«Враховуючи те, що санкції, відповідно до законопроекту, зможуть бути застосовані як до громадян і підприємств іншої країни, так і до українських резидентів, ці норми можуть бути задіяні для повного і взаємного блокування зв'язку та медіавпливу», - спрогнозував Олександр Павленко, партнер Правової групи «Павленко і Побережнюк». За бажання, зазначив він, Україна буде в змозі припинити мовлення іноземних ТБ-каналів, ретрансляції їх передач українськими джерелами, заблокувати використання наших радіочастот в інтересах іноземної держави в особі його як фізичних, так і юридичних осіб.

Тривогу представників ІнАУ з приводу загрози авторитаризму розділив і юрист Микита Полатайко, який є координатором груп ІТ Sayenko Kharenko: «Санкції приймаються РНБО і вводяться в дію указом президента. Склад РНБО також формується президентом». Таким чином, президент в разі вступу в силу зазначеного законопроекту зможе одноосібно контролювати механізм санкцій, підсумував Полатайко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом