Національний комітет Товариства Червоного Хреста в Україні не займатиметься гуманітарною допомогою з Росії, якщо вона буде доставлена на територію Луганської та Донецької областей, які контролюються членами НЗФ. Про це сказала на прес-конференції генеральний секретар Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Алла Хабарова.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи прийматиме Червоний Хрест гуманітарний вантаж не в Харківській області, як планувалося раніше, а на території Луганської та Донецької областей, які контролюються членами НЗФ, вона відповіла: «Ні, звичайно, ніхто не буде цього робити, тому що йдуть порушення всіх правил постачання гуманітарного вантажу. До сьогодні навіть немає переліку цього вантажу», повідомляє «УНІАН».

За її словами, якщо гуманітарний вантаж містить ліки, не зареєстровані в Україні, їх не можна буде використовувати, і гуманітарний вантаж піде на утилізацію.

У свою чергу, координатор зі зв'язків з громадськістю міжнародного комітету Червоного Хреста Андре Лорш зазначив, що формат роботи Червоного Хреста передбачає, що гуманітарна допомога передається через прикордонний пункт, який перебуває під контролем України.

«Такий формат досі обговорювали, таку схему і ніяку іншу», - сказав він.

Лорш також зазначив, що він не знає маршруту проходження колони з гуманітарною допомогою із Росії.

«Мені остаточний маршрут не відомий», - додав він.

Як повідомляв ForUm, РФ спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста відправляє гуманітарний конвой на схід України.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про те, що Україна готова приймати гуманітарну допомогу від міжнародних організацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом