Нацбанк не підтримує гривню з двох причин. Про це заявив у коментарі виданню Inpress екс-заступник глави НБУ Сергій Єременко.

«Перша: у меморандумі, який укладено між МВФ та Україною, зазначено, що Київ у монетарній сфері спрямовує свої зусилля на боротьбу з інфляцією, так зване таргетування інфляції. Друга: впроваджується плаваючий курс національної валюти», - вважає він.

На його думку, ці речі несумісні. «Таргетування інфляції за методами, що рекомендує МВФ, і які сьогодні застосовуються, є несумісним з економічним зростанням і стійкістю банківської системи», - зазначив Єременко.

Експерт вважає, що одночасно врятувати стійкість банківської системи і домогтися погашення інфляції, не вийде.

«У нас імпортована інфляція. Через курс йде зміна масштабу цін. Ніяким стисканням грошової маси, зниження ціни не доб'єшся. Тому ціни - це імпортована інфляція, спричинена обвалом курсу», - підкреслює Єременко.

Як стверджує експерт, українська влада втретє повторює свої помилки: «Ми знищуємо власного виробника і не користуємося результатами тієї девальвації, яка зазвичай стимулює виробниче зростання».

Проголосити плаваючий курс національної валюти - це одне, каже він. Але в українській економіці ціновим якорем є не інфляція, а курс.

«Нацбанк взяв за основу абсолютно неприйнятний шлях на плаваючий курс. З одного боку регулятор заявив, що у нас плаваючий курс. А з іншого боку, НБУ бачать, що нічого не виходить. Населення не розуміє, що таке інфляція, але розуміє, що таке курс, який щодня змінюється», - зазначив Єременко.

Це, вважає він, призводить до того, що при ринку, який погіршується, знищили всі сектори за предметами споживання, тому все потрібно завозити. При цьому, на його думку, немає причин для зростання валютних надходжень.

«Якщо врахувати циклічність цих надходжень і невихід на міжбанківський ринок Нацбанку, курс бовтається туди-сюди. Ринки у нас не розвинені, і не можуть бути розвинені. У нас дозволено купувати і продавати валюту тільки в певних випадках: ніхто не може вийти на ринок і викинути валюту, як йому заманеться. Тому єдиний гравець на ринку - це Нацбанк. І якщо він йде з ринку, то ми отримуємо сьогоднішній бардак. Тому прийнята політика валютної та монетарної сфері Нацбанку суперечить і практиці, і здоровому глузду, і теорії», - упевнений експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61