Центральна виборча комісія активно заперечує скорочення до 45 днів терміну підготовки позачергових парламентських виборів і наполягає на тому, щоб виборчий процес тривав 60 днів, як це передбачено чинним законодавством.

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» заявив заступник глави Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«ЦВК у зв'язку з цим активно заперечує проти скорочення виборчого процесу до 45 днів. На це є певні об'єктивні причини. Це технологічний процес виготовлення виборчих бюлетенів, одна така вагома причина, яка може поставити під зрив весь виборчий процес, якщо ЦВК не встигає виготовити виборчі бюлетені», - зазначив Магера.

Він зазначив, що в Україні працюватимуть, принаймні, 213 виборчих округів, для яких виготовлятимуться бюлетені різного змісту, в кожному мажоритарному окрузі будуть зовсім інші прізвища кандидатів.

«Легковажно до цього ставитися було б неправильно. Але питання в іншому - чи дослухаються до позиції ЦВК? Політики часто роблять по-своєму. Мені особисто дуже не хотілося би, щоб ми заходили в процес, з якого потім буде дуже важко вибиратися», - зазначив перший заступник глави Центрвиборчкому.

Магера також наголосив, що відповідальні рішення щодо скорочення термінів підготовки до позачергових виборів мають прийматися з урахуванням позиції ЦВК. Якщо 60-денний термін підготовки до виборів буде збережено, за всіх умов вибори можна очікувати не раніше 26 жовтня.

«Чинний закон про вибори народних депутатів гласить про 60-ти денний термін. Якщо ми будемо рахувати від 27 серпня (завершення місячного терміну з моменту оголошення про відсутність коаліції в парламенті - ред.), очевидно, що цей термін може бути десь 26 жовтня. Це, приблизно, може бути той день, коли, згідно з чинним законодавством, можуть відбутися такі позачергові вибори», - сказав Магера.

Нагадаємо, 24 липня голова парламенту Олександр Турчинов офіційно оголосив про розпуск коаліції після виходу з неї 90 народних депутатів. Якщо протягом місяця після цього нова коаліція у ВР не буде створена, Президент має право розпустити парламент.

31 липня Президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова парламенту Олександр Турчинов та керівники депутатських фракцій і груп домовилися про необхідність скорочення терміну проведення виборчої кампанії на позачергових виборах Ради з 60 до 45 днів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом