В Україні за підсумками поточного року буде сильне падіння виробництва продукції сільського господарства. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив головний аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький.

«Поки у нас ще невелике падіння виробництва продукції сільського господарства. Є сезонне коливання врожаю. Але до кінця року у нас буде досить сильне падіння, що пов'язано з кількома чинниками»,– сказав Заблоцький.

Першим чинником експерт назвав падіння світових цін на зерно, що відбулося у 2013 році.

«Другий – у зв'язку з тим, що погрожують скасувати податкові пільги, і багато аграріїв не знають, садити їм чи ні. Третій – високі ставки за кредитами. І, звичайно ж, проблеми на тих територіях, що зараз непідконтрольні уряду. Там теж є проблеми з урожаєм»,– пояснив Заблоцький.

При цьому експерт не зміг спрогнозувати падіння виробництва сільського господарства за підсумками поточного року. «Можу сказати одне: врожай у цьому році точно буде меншим. Можливо, на 10 млн т зерна менше, ніж минулого року»,– зазначив він.

Також головний аналітик Української аграрної асоціації нагадав, що АПК постраждає в результаті торгових воєн з Росією. «Під удар потрапляють в основному дві галузі: молокопереробна і кондитерська. Від чверті до третини виробництва – це експорт саме до РФ. Але для нас відкриті європейські ринки. Виробництво кондитерських виробів вже перепрофілюється на них. У них не виникає проблем, і буде нарощено обсяги поставок до ЄС. А ось молочна галузь зможе починати перепрофілювання тільки через кілька місяців після того, як будуть ухвалені відповідні законопроекти»,– додав він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом