Вивезення первинної геологічної інформації про запаси нафти й газу за межі Росії для її аналізу компаніями зі США обмежать, можливо, навіть повністю заборонять.

Зараз найбільші нафтові компанії Росії передають геологічні дані, отримані без участі держструктур, на аналіз авторитетним американським фірмам – Miller & Lents і DeGolyer & MacNaughton. Міністр природних ресурсів і екології РФ Сергій Донськой повідомив про майбутнє об'єднання структур Роснадр – Держкомісії з запасів (ДКЗ) і Центральної комісії з розробки (ЦКР), повідомляє видання «Известия».

Міжвідомча комісія Ради безпеки РФ з екологічної безпеки доручила профільним відомствам і спецслужбам розробити заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки, що перешкоджатимуть несанкціонованому переміщенню первинної геологічної інформації за межі країни. У нараді взяли участь представники профільних відомств, спецслужб, «Газпрому», «Роснафти», «Росгеології» і представники російських нафтосервісних структур.

У матеріалах, підготовлених до засідання комісії, констатовано, що найбільш достовірні відомості про мінерально-сировинну базу Росії мають дві найбільші американські компанії в галузі геологічного аудиту, що поділили між собою російський ринок: Miller & Lents і DeGolyer & MacNaughton. Причому у Miller & Lents немає представництва в Росії. Для захисту галузі від дії американських і європейських санкцій у протоколі наради міститься доручення про створення російської національної системи аудиту запасів корисних копалин.

Віктор Орлов, президент Російського геологічного товариства, голова науково-технічної ради «Росгеології», що брав участь в засіданні комісії Радбезу, підтримав ідею створення національної аудиторської компанії.

«Давно пора створити російську групу незалежних експертів, що могли б проводити таку роботу. Крім того, необхідно прискорити впровадження нової класифікації запасів корисних копалин, створеної Мінприроди. Вона враховує економічну складову розробки запасів нафти і газу. На якомусь етапі будуть існувати обидві системи: державна і незалежні агентства. Потрібно концентрувати аналіз первинної геологічної інформації в Росії: у нас вистачає і вітчизняного софту, і фахівців, щоб відмовитися від послуг американських аудиторів і не вивозити ці дані з країни. У вересні має відбутися нове засідання Ради безпеки, де ці пропозиції буде конкретизовано і вироблено механізми їх впровадження в життя»,– розповів він «Известиям».

«Щоб якісно замінити американські аудиторські компанії, необхідно створити на базі ЦКР та ДКЗ, можливо, із залученням фахівців незалежних аудиторських організацій єдину національну аудиторську компанію. Якщо вона стане аналізувати запаси російських корисних копалин за сучасними міжнародними стандартами, а не тільки за стандартами так званої російської класифікації, то зможе конкурувати з авторитетом іноземних аудиторів. При цьому стратегічна для Росії первинна геологічна інформація про надра залишиться всередині країни і не буде вивезена за її межі, особливо до США – головного джерела санкцій. У цих умовах потрібно пустити на ринок вітчизняний софт, який практично не поступається за своїми параметрами закордонним аналогам. Досі тендерні правила великих компаній прописують необхідність 4-річного досвіду застосування софту або технології. Це є перешкодою для його впровадження»,– пояснила Ніна Захарова, директор некомерційного партнерства «Союзнафтогазсервіс» (лобіює інтереси російських сервісних компаній).

Первинна робота зі створення національного аудиторського агентства вже стартувала. Міністр природних ресурсів і екології РФ Сергій Донськой повідомив «Известиям», що Роснадрам доручено виробити механізм об’єднання ДКЗ та ЦКР.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом