Україна поки не отримала відповіді російської сторони про перелік гуманітарної допомоги, яку РФ має намір відправити на Донбас, зазначає заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий.

«На жаль, станом на 16.40 ні ми, ні Червоний Хрест поки що не отримали обіцяної російської ноти з переліком цих товарів або їх специфікацією. Ми поки що не знаємо, що конкретно там перебуває», - сказав він журналістам у вівторок в Києві.

Чалий зазначив, що згідно з повідомленнями ЗМІ, у колоні з гуманітарною допомогою перебуває велика кількість вантажівок і українську сторону цей момент певною мірою турбує, тому Україна хотіла б розуміти, що буде розмитнюватися і які для цього потрібні ресурси.

«Ми навіть готові посилити наші можливості, щоб не затримувати надання цієї гуманітарної допомоги, навіть технічно», - підкреслив заступник глави Адміністрації Президента, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Чалий також заявив, що доставка гуманітарної допомоги відбуватиметься тільки через контрольовані Україною пункти пропуску на кордоні.

«Хочу окремо наголосити, що рішення про те, як це доставлятиметься, яким чином воно буде оформлятися, перевантажуватися на кордоні, яким чином відбуватиметься вся логістика, ця відповідальність лежить на Міжнародному комітеті Червоного Хреста. Ми не втручаємося, вони знають свою роботу», - сказав він.

Заступник глави Адміністрації Президента зазначив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста 11 і 12 серпня неодноразово заявляв, що має намір сам забезпечити транспортування гуманітарної допомоги на території України.

«Позиція Червоного Хреста полягає в тому, що вони поки що взагалі не розглядають можливість, що якісь російські машини заходитимуть на територію України», - зазначив він.

Заступник глави Адміністрації Президента також повідомив, що Президент України Петро Порошенко у вівторок поспілкувався з прем'єр-міністром Італії, раніше - з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. У нього відбулася ще одна розмова з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу. «Є повне розуміння і підтримка України в тому, яким чином відбувається сьогодні доставка цієї гуманітарної допомоги», - зазначив Чалий.

Як повідомляв ForUm, РФ спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста відправляє гуманітарний конвой на схід України.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу застеріг президента РФ Володимира Путіна від будь-яких односторонніх військових дій стосовно України, в тому числі під приводом гуманітарної місії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом