Українські політики мають нести кримінальну відповідальність за подвійне громадянство. Таку думку в ефірі телеканалу «Бізнес» висловили кілька експертів.

Серед можновладців, за інформацією телеканалу, чимало тих, хто має подвійне громадянство. «Зокрема, нардеп від Партії регіонів Нестор Шуфрич - за інформацією Національного антикорупційного порталу - нещодавно отримав російське громадянство. Є в Україні і чиновники - піддані інших держав. Наприклад, голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський. Крім українського, Коломойський має ще три громадянства: Кіпру, паспорт йому обійшовся в 3 млн євро, Ізраїлю та Мальти. У цьому він зізнався в інтерв'ю швейцарській газеті «Триб'юн де Женев» ще в травні», - зазначає телеканал.

Народний депутат Микола Катеринчук запропонував запровадити кримінальну відповідальність за подвійне громадянство. За його словами, іноземці при владі загрожують державній безпеці, оскільки можуть лобіювати чужі інтереси.

«Необхідно на законодавчому рівні встановити вимогу декларування відсутності або належності до іноземного громадянства (підданства) і запровадження відповідальності за неповідомлення про численне громадянство», - сказав Катеринчук.

У свою чергу експерт Вольг Шейко зазначив, що для цього доведеться вносити зміни до низки законів, щоб норма запрацювала.

«Це досить серйозна річ, яка тягне за собою цілий ланцюжок змін у законодавстві, - каже Шейко. - У тому числі, це стосується депутатської недоторканності. Чи захочуть депутати знімати з себе таку недоторканність, чи знайдуть вони потрібну кількість голосів, і чи наражатимуть себе на кримінальну відповідальність?».

Експерт Олексій Кошовий вважає, що змусити парламент ухвалити законопроект хоча б у першому читанні зможе суспільство.

«Протягнути законопроект може допомогти старий добрий мітинг під парламентом. Зараз, коли депутати вже готуються до позачергових виборів, часто голосують за те, на що звертає увагу народ, що піднімає їхній власний рейтинг. Такий пресинг на парламент може забезпечити не просто 226 голосів, а як показує практика, а й 300 голосів», - підсумував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом