Підставою для запровадження санкцій може стати пряма або прихована агресія проти України, експропріація майна, захоплення заручників тощо.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, закликаючи з трибуни парламенту підтримати урядовий законопроект №4453а про санкції, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Перше: підставами для запровадження санкцій є пряма або прихована збройна агресія проти української держави. Друге: завдання шкоди здоров'ю та життю українців. Хто посягає на життя та здоров'я українців, має знати, що Україна із західними партнерами введе проти нього санкції, як були введені санкції країнами Великої сімки проти РФ. Третє: експропріація української власності на незаконних підставах. Четверте: захоплення заручників. І п'яте: створення перепон для нормального розвитку економіки», - наголосив прем'єр.

Він також підкреслив, що цей закон дозволяє запровадити 29 видів санкцій проти фізичних та юридичних осіб.

«З 2005 року Україна навіть не мала юридичної можливості приєднатися до санкцій ЄС, оскільки в Україні відсутня законодавча база, що дає можливість захищати наші інтереси і тиснути на агресорів і інтервентів», - сказав він.

Яценюк закликав Раду підтримати цей законопроект у першому читанні.

Як раніше повідомляв ForUm, уряд підготував законопроект, що дозволить запровадити 26 різних видів санкцій проти фізичних та юридичних осіб.

Раніше повідомлялося, що Україна може скасувати всі види транзиту в рамках запровадження санкцій проти деяких суб'єктів.

З 1 серпня набрали чинності секторальні санкції Європейського союзу проти Росії.

Крім того, Сполучені Штати Америки через позиції Росії по Україні запровадили санкції проти Об'єднаної суднобудівної корпорації, ВТБ Банку, Російського сільськогосподарського банку і Банку Москви.

6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ про заборону імпорту сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з країн, що запровадили санкції проти Росії.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

86