Гаазький арбітраж виявився не здатним забезпечити об'єктивний і неупереджений розгляд справи за позовом колишніх акціонерів ЮКОСу.

Про це заявив в інтерв'ю «ИТАР-ТАСС» заступник міністра закордонних справ Росії Василь Небензя.

«Третейський суд виявився нездатним підійти до цього спору з розсудливістю, яка вимагається від суддів у таких ситуаціях, - зазначив він. - Замість об'єктивного, неупередженого розгляду справи склад Третейського суду підпорядкував свої дії кон'юнктурним міркуванням і в підсумку ухвалив політично заангажоване рішення».

«Такий підхід підриває авторитет Третейського суду та Договору до Енергетичної хартії, механізми застосування яких набувають усе більш політизований характер і, як у цьому випадку, стають об'єктом зловживання з боку внутрішніх інвесторів, які видають себе за допомогою офшорних схем іноземних з метою ухилення від сплати податків», - підкреслив заступник голови МЗС РФ.

Договір до Енергетичної хартії від 17 грудня 1994 року, на підставі якого спір був взятий до розгляду Третейським судом, не був ратифікований РФ і відповідно до п. 1 ст. 45 Договору тимчасово застосовувався російською стороною лише тією мірою, якою таке застосування не суперечить Конституції і законодавству РФ.

Нагадаємо, 28 липня Третейський суд у Гаазі визнав, що атака на ЮКОС була політично вмотивованою, і зобов'язав Росію виплатити акціонерам компанії більше $50 млрд.

Колишній головний акціонер ЮКОСу Михайло Ходорковський та його діловий партнер Леонід Невзлін висловили задоволення у зв'язку з рішенням Міжнародного арбітражного суду в Гаазі зобов'язати Росію виплатити 50 млрд дол. за «незаконну експропріацію ЮКОСу».

Росія оскаржить рішення Гаазького суду за позовом екс-акціонерів ЮКОСу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

97