Сполучені Штати Америки вважають, що Російська Федерація може під прикриттям гуманітарної місії ввести в Україну «елементи військових сил». Про це сказала представник Державного департаменту США Марі Харф на останньому брифінгу у Вашингтоні, повідомляє прес-служба відомства.

«Ми стурбовані тим, що Росія може спробувати використовувати гуманітарну або миротворчу операцію для того, щоб ввести в Україну елементи військових сил», - сказала вона.

Харф зазначила, що українська влада повинна дати згоду на проведення будь-якої акції на її території.

«Росія не має права втручатися у справи України без дозволу Києва. Ми стурбовані цим і ретельно стежимо за цією ситуацією», - сказала вона.

Представник Держдепу звернула увагу на останнє нарощування Росією військових сил на кордоні з Україною, що ряд аналітиків і політиків оцінювали як підготовку до введення військ на українську територію власне під приводом миротворчої або гуманітарної місії.

Як повідомляв ForUm, РФ спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста направляє гуманітарний конвой на схід України.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу застеріг президента РФ Володимира Путіна від будь-яких односторонніх військових дій щодо України, в тому числі під приводом гуманітарної місії.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна готова прийняти місію з гуманітарною допомогою за умови, що вона буде міжнародною і без військового супроводу.

Міжнародний комітет Червоного Хреста бере на себе організаційні та логістичні питання з міжнародної гуманітарної місії для сходу України.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що гуманітарна колона РФ увійде на територію України в місці, обраному за узгодженням із владою країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом