Існує фундаментальне нерозуміння керівництва економічного блоку уряду і Нацбанку того, як працює монетарна система. Має бути якір, який зробить стабільною фінансово-банківську систему. Про це заявив доктор економічних наук, екс-заступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко в інтерв'ю Hromadske.tv.

Таких якорі є три.

«Першим якорем у примітивних економіках є емісія: ти контролюєш емісію. Чим вона менша, тим кращий курс і менша інфляція. У більш розвинених економіках якорем є курс національної валюти. Фінансово-економічний блок попереднього уряду тримав курс, зберігаючи стабільність. Нарешті, третій - інфляція: береш під контроль інфляцію, що стабілізує курс, фінансову та банківську системи», - пояснив експерт.

При цьому бажано з трьох факторів контролювати хоча б два. Між тим, влада умила руки і заявила, що нічого не контролює: ні інфляцію, ні емісію, ні курс. «І ще нахабно радіє», - вважає Савченко.

На його думку, не має бути такої ситуації, «яку ми зараз спостерігаємо, якщо при владі перебувають професіонали».

«Професійна команда має все передбачати. Якщо починаються вибори, треба розробити такі механізми, які б унеможливили падіння гривні. Тобто, зробити гривню більш дефіцитним товаром, підняти ставки рефінансування, щоб не було спекуляцій, заборонити використовувати гроші на рефінансування на купівлю валюти. Треба взяти під контроль повернення валютної виручки й не дати за фіктивними контрактами тікати капіталу з України», - підкреслив Савченко.

За словами експерта, якщо влада буде і надалі діяти непрофесійно, то курс дрейфуватиме до 13 гривень за долар. Потім, вважає він, почнеться колапс.

«З таким курсом жоден український банк не зможе вижити. Відбудеться системна криза: зупиняється банківська система, кредитування. За рахунок ще більшої девальвації та інфляції треба збирати гроші і кидати їх у капітал банків, щоб вони почали працювати», - зазначив Савченко.

За його словами, цього року інфляцію можна було б декларувати на рівні 10%, тоді курс гривні міг би девальвувати лише на 20%.

Нагадаємо, з початку року інфляція становила 40%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260