Фінансово-економічний блок попереднього уряду був більш професійним в економічному аспекті, ніж нинішній. Про це заявив доктор економічних наук, екс-заступник голови правління Нацбанку Олександр Савченко в інтерв'ю Hromadske.tv, коментуючи причини зростання курсу долара.

За його словами, за останні десять днів курс долара виріс на 10%. Є три причини такої девальвації гривні. Перша, на жаль, зазначає Савченко, економічний блок уряду і НБУ так і не розпочали економічні реформи.

«Багато слів. Але, крім збільшення податків і введення нових, збільшення тарифів, нічого не відбувається. Це не економічні реформи. Вони завжди ведуть до зменшення податків і збільшення доходів і темпів ВВП. У нас все навпаки», - зазначив експерт.

Друга група чинників - соціально-психологічні, а у випадку України ще й військові. Чим більша політична і військова нестабільність, тим гірше це для курсу національної валюти.

Третя - можливі вибори, перед якими впродовж останніх десяти років завжди падає гривня. Це пов'язано з тим, що українці, відчуваючи невизначеність, починають скуповувати долари, щоб убезпечитися. Також деякі парламентарі, не впевнені в тому, що потраплять до Верховної Ради наступного скликання, готують свій відхід: виводять гроші з України. Таким чином, доларів стає менше, а ціна на них - більшою.

При цьому Савченко зазначив: непрофесійні дії парламенту, НБУ і економічного блоку уряду призвели до оподаткування депозитів, експорту. В результаті валютна виручка затримується за кордоном і не повертається в Україну. Це теж впливає на курс.

На думку експерта, є фактичний курс валюти і справедливий. Справедливий розраховується за паритетом купівельної спроможності Світовим банком і МВФ, і дорівнює 4 грн за долар. Чим більше відхилення, стверджує він, тим менш компетентний уряд.

З цієї точки зору попередній уряд був більш професійним.

«Зараз аматорство. Після того як гривня девальвувала на 10% , хтось збіднів, а хтось заробив. Це ті, хто взяв гроші в НБУ на рефінансування. По суті, таким чином хтось за тиждень заробив 100 млн грн», - пояснив експерт.

«Професіонали при владі не повинні допускати таких легких заробітків, - підкреслює Савченко. - Треба вже говорити про відповідальність, і не тільки політичну, тих людей, що обіймають ключові посади, не маючи ні освіти, ні досвіду».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

104