Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді звільнити Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку від сплати судового збору при подачі позовної заяви в суд.

Про це йдеться в урядовому законопроекті №4439а від 8 серпня.

За запевненням уряду як розробника законопроекту, мета документа - забезпечення належного подання НКЦПФР та її територіальними органами інтересів держави та забезпечення захисту прав інвесторів у судових інстанціях.

Згідно з пояснювальною запискою, при здійсненні своїх повноважень НКЦПФР виникають проблеми, пов'язані з тим, що комісію не звільнено від сплати державного мита (судового збору) за позовами, з якими вона звертається до суду, передають «Українські новини».

У проекті зазначається, що законом «Про державне регулювання ринку цінних паперів» передбачено, що в разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом НКЦПФР.

При цьому здійснення в повною мірою зазначених заходів ускладнене тим, що законом «Про судовий збір» комісія та її територіальні органи не звільнені від сплати судового збору при подачі позовної заяви в суд.

«Комісія не має можливості повною мірою реалізувати задачу захисту прав інвесторів у зв'язку з необхідністю платити судовий збір за позовами, з якими вона звертається до суду», - йдеться у пояснювальній записці.

Від сплати державного мита звільнені Антимонопольний комітет, Міністерство фінансів, органи доходів і зборів, Державна казначейська служба, Державна фінансова інспекція, Державна служба фінансового моніторингу та Національний банк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом