Заявлене прем'єр-міністром скорочення кількості податків - не більш ніж косметична міра. Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«По-перше, це не зниження ставок. Це чисто косметичний закид на публіку. З одного боку, це спрощує адміністрування податків, якщо два об'єднали в один. А в результаті платити потрібно те ж саме, але хоч менше плутанини в оформленні. Абсолютно косметичні заходи», - сказав Рябошлик.

При цьому він зазначив, що нова влада боїться здійснювати якісь конкретні дії.

«Україна і за старої, і за нової влади залишається єдиною країною у світі, яка бере податок з майна з квадратного метра. Всі говорять про золотий унітаз, але ні стара, ні нова влада не хоче його обкладати податком. Всі говорять про місцеве самоврядування, а головне його джерело - це податок на майно, який нормально стягується. А це 50 млрд грн доходів бюджету», - сказав він.

За його словами, зараз, як і раніше бояться зачепити інтереси олігархів.

«Всі країни світу ці проблеми не вигадували, а вирішували їх. А наші багатії як не хотіли обкладати себе (податком на майно. - Ред.), так і не обкладають», - зазначив він, додавши, що, приміром, у Чехії деякі місцеві громади повністю забезпечуються лише податком на майно.

Він також навів приклад зі скандалом навколо зниження ставки оподаткування на сигарети, в результаті чого тютюнове лобі «отримало дохід і від підвищення ціни, і від зниження податку».

«І знову-таки, нова влада не хоче цю помилку виправляти. Ставка податку на сигарети була знижена з 25% до 12%, так вона до цього часу і залишилася», - заявив експерт.

Аналогічна ситуація, на його думку, і з податком на додану вартість. За словами Рябошлика, перед виборами звучать навіть гасла про скасування ПДВ.

«Але багато критикували Януковича за те, що він не збирався повертати ПДВ експортерам, а видати облігації. А нова влада це здійснила. Ці облігації вже випущені. Тобто підприємці замість грошей отримали папірці», - підкреслив він.

«І це при тому, що в світі є не такі популістські гасла - скасувати ПДВ, а конкретно діючі механізми, які спрощують відшкодування ПДВ та механізми передачі зобов'язань з ПДВ, що дозволяє боротися з підпільним його відшкодуванням, з крадіжками», - сказав Рябошлик.

Відповідно, за його словами, якихось конкретних і відчутних заходів у цій частині сьогодні немає. «Тільки ось такі косметичні перекладання з кишені в кишеню. Якщо ви об'єднаєте два податки в один і будете збирати те ж саме, воно ніби й краще, але не те, що потрібно радикально робити в нашій радикально хворій економіці», - підсумував Рябошлик.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235