У п'ятницю Арсеній Яценюк від імені уряду вніс у парламент законопроект про санкції. Але не про заходи конкретно проти Росії, як того чекав багато хто, а про санкції, які можуть бути застосовані до всіх без винятку - і не тільки до іноземців, але й до українських громадян і підприємств.

Як пишуть Вести, перелік обмежень та заборон за цим законопроектом містить 29 пунктів, значна частина яких застосовна і до вітчизняних компаній, громадян або партій: зокрема, блокування всіх активів (неможливість користуватися рахунками і майном), зупинення виконання економічних та соціальних зобов'язань, заборона на переказ грошей за кордон або з-за кордону, заборона на роботу ЗМІ всіх видів, анулювання ліцензії на певні види діяльності, заборона діяльності партій або організацій і т. д.

Список звинувачень, за які можуть настати всі ці кари, великий і розмитий: серед іншого це дії, що несуть реальну або потенційну загрозу національним інтересам або економічній самостійності країни, що порушують права і свободи людини та громадянина, що створюють перешкоди для стійкого розвитку України. Трактувати це можна широко, а тому питання в тому, хто трактуватиме застосування цих звинувачень. Проект дає це право президенту, Верховній Раді, Кабміну, Нацбанку та СБУ. І ще питання - хто затверджуватиме санкції, а це робитиме не парламент і не суди, а РНБО, рішення якого затверджує указом президент.

Які перспективи ухвалення законопроекту, поки сказати складно. Офіційно депутати про нього говорити не хочуть, посилаючись на те, що його ще не розглядали в комітетах, а багато хто його не читав. Тим не менш, певна підтримка у проекту вже є.

«Не ознайомлений з текстом, але ми підтримаємо будь-які найжорсткіші санкції щодо Росії або тих, хто співпрацює з агресором, - каже нардеп-свободівець Юрій Сиротюк. - Ми не маємо годувати агресора і повинні карати тих, хто в умовах війни продовжує співпрацювати з Росією, особливо у військовій галузі».

В інших фракціях про проект відгукуються негативно. «Це більше схоже на чергову передвиборну гру Яценюка, - сказало джерело в УДАРі. - Мовляв, ухвалить Рада - добре, ні - можна звинуватити, що санкції проти Росії не хочуть приймати, і ще раз подати у відставку. Але, оскільки законопроект з подвійним дном, то швидше, що він не пройде першу фазу - його просто не включать до порядку денного парламенту».

Схожа думка і у політолога Вадима Карасьова: «Йдеться про суто політичний проект, який в разі ухвалення ставить під загрозу санкцій кого завгодно - наприклад, будь-яке підприємство, яке скоротило виробництво, або профспілку, яка оголосила страйк, можна звинуватити в загрозі сталому розвитку країни, а самого Яценюка можна звинуватити у створенні загрози економічній самостійності України через підписання угод з МВФ і ЄС. Але, думаю, сам прем'єр навряд чи чекає ухвалення цього закону. Адже Раді пропонується ввести де-факто економічну диктатуру, і вона на це не піде».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62