З нових північнокорейських банкнот номіналом п'ять тисяч вон - купюр найбільшої гідності - прибрали зображення «вічного президента» КНДР Кім Ір Сена. Про це повідомляє південнокорейська газета The Chosun Ilbo.

На лицьовому боці купюри, про початок друку яких стало відомо наприкінці липня, тепер знаходиться будинок у Мангенде, де виріс батько нації. Зворотний бік прикрашає зображення музею, експонатами якого є подарунки, піднесені свого часу Кім Ір Сену та його синові Кім Чен Іру лідерами інших держав.

У 2009 році, коли в країні проводилася грошова реформа, яка виявилася невдалою, Кім Ір Сен також зник з банкнот у дві тисячі і тисячі вон.

На думку деяких аналітиків, Кім Ір Сена прибрали з купюри, щоб дотримати певного порядку у вигляді банкнот - на двохтисячній і тисячній зображені місця народження Кім Чен Іра та його матері Кім Чен Сук.

Інші вважають, що причиною змін стало те, що колишні купюри було легко підробити - в обігу стало занадто багато 5-тисячних фальшивок, вироблених, імовірно, в Китаї, пише «Lenta.ru».

Існує також точка зору, що нові банкноти є свідченням розмивання культу особистості, що має допомогти нинішньому лідерові країни Кім Чен Ину провести реформи планової економіки, яку вибудовували його батько та дід.

Згідно з поточним обмінним курсом, за один долар США дають близько 900 північнокорейських вон. За даними The Chosun Ilbo, середня зарплата робітника в КНДР становить близько трьох тисяч вон на місяць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20