Слідчий комітет РФ просить суд заарештувати п'ятьох офіцерів 72-ї бригади Збройних сил України, яких підозрюють у нібито злочинах проти мирних громадян на території Луганської і Донецької областей. Про це повідомляє прес-служба СК РФ.

За даними відомства, в рамках розслідування кримінальної справи про застосування заборонених засобів і методів ведення війни (ч.1 ст.356 КК РФ) Слідчим комітетом Російської Федерації були допитані в якості свідків більше 400 українських військовослужбовців і прикордонників, які перетнули кордон РФ 3 серпня 2014 року.

Слідчі також провели комплекс слідчо-оперативних заходів, спрямованих на встановлення причетності цих військовослужбовців до злочинів проти мирних громадян на території Луганської і Донецької областей.

«На підставі отриманих даних як підозрювані затримані командир першого батальйону 72-ї механізованої бригади Збройних сил України Іван Войтенко, а також його підлеглі: заступник командира Віталій Дубиняк, командир танкового батальйону Олександр Поляков, начальник штабу Олександр Охріменко і командир першої роти Дмитро Устилко», - уточнюється в повідомленні.

У своїх свідченнях затримані визнають сам факт участі у військових діях та застосування різних видів зброї. При цьому вони заперечують, що застосовували цю зброю проти мирних громадян.

«Однак слідство має докази, що саме 72-га бригада за наказом командира Войтенко з 19 липня по 3 серпня при обстрілі міст Краснопартизанск і Краснодон Луганської області використовувала важке наступальне озброєння невибіркової дії, в результаті чого були поранені і загинули не менше 10 мирних громадян та зруйновано не менше 20 житлових будинків та об'єктів соціальної інфраструктури», - заявили в СК РФ.

«Ці дані підтверджуються і показаннями свідків інших українських військових, які служили в цій бригаді і перейшли на територію Російської Федерації», - додали у прес-службі.

Враховуючи, що зброя, яку мала 72-га бригада, аналогічна до тих видів, що можуть використовуватися в тому числі і для обстрілу боєприпасами, начиненими запальною сумішшю Н-17 (так званими «фосфорними» зарядами), слідчі перевіряють причетність затриманих до застосування цих заборонених міжнародними правовими актами боєприпасів. Також перевіряється їх причетність до обстрілу російської території.

«Сьогодні слідство клопоче перед судом про обрання щодо п'ятьох підозрюваних запобіжного заходу у вигляді арешту», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у четвер, 7 серпня, в Україну були відправлені решта 48 військовослужбовців, які в ніч на понеділок перейшли кордон у Ростовській області.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67
Теги