У зоні АТО на сході України внаслідок нападів членів НЗФ загинуло шестеро військових медиків, 17 отримали поранення.

Про це заявив міністр оборони України генерал-полковник Валерій Гелетей, повідомили в Управлінні преси та інформації Міноборони.

Він, зокрема, нагадав, що 8 серпня члени НЗФ обстріляли медичний вертоліт. «Всупереч усім нормам міжнародного гуманітарного права, вони обстріляли медичний вертоліт Збройних сил України. На борту літального апарату були члени екіпажу, медики і поранені громадяни. Внаслідок обстрілу вертоліт отримав пошкодження і здійснив аварійну посадку», - зазначив Гелетей.

Керівник оборонного відомства підкреслив, що медичний вертоліт був обладнаний виключно для перевезення поранених та надання їм невідкладної допомоги.

«На борту були нанесені червоні хрести - знаки відмінності медичної служби. Більше того, заздалегідь було повідомлено про евакуацію цим мирним бортом поранених людей. Відкритими каналами керівництво АТО отримало від НЗФ запевнення про те, що вертоліт буде безперешкодно пропущений. Це дає підстави вважати, що напад на медичний борт було скоєно цілком свідомо», - зазначив міністр оборони.

При цьому він повідомив, що з моменту активізації АТО на сході України розстріляли впритул три санітарні автомобілі. Артобстрілами знищено три автоперев’язувальні. Під час руху в колонах разом із лікарями підірвано чотири швидкі допомоги.

«Внаслідок усіх нападів шестеро військових медиків загинули, а сімнадцятеро отримали поранення», - підкреслив Гелетей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом