Червневе збільшення оптимізму виявилося короткотерміновим - у липні споживчі настрої українців дещо погіршилися. Про це свідчать результати щомісячного дослідження GfK Ukraine, згідно з яким оцінка поточного стану втратила 1,1 пункту і тепер становить 58 пунктів, пишуть «Вести».

«Оптимізм після успішно проведених виборів Президента розвіяло продовження кривавого протистояння на Донбасі. Хоча довгострокові очікування розвитку економіки залишаються більш позитивними, громадяни все більше розуміють, що найближчим часом поліпшення добробуту очікувати не варто, і найбільшою загрозою є втрата робочих місць», - говорять аналітики GfK Ukraine.

При цьому суттєво знизилися індекс очікуваних змін особистого матеріального становища та індекс доцільності робити великі закупівлі - на 4 і на 6,7 пункту відповідно. Хоча індекс поточного особистого матеріального становища складає 53,9, що на 4,6 пункту краще за червневий показник.

В основі такого погіршення, на думку експертів, лежить значне зростання побоювань щодо можливого безробіття. При цьому, за даними дослідження, страх безробіття найбільшою мірою вплинув на споживчі настрої громадян з доходом нижче середнього. «Українці не знають, чого очікувати, скільки вони можуть витрачати грошей, або, навпаки, приберегти їх на чорний день», - говорять в компанії.

У громадян із середнім доходом і доходом вище середнього споживчі настрої поліпшилися, але на них теж істотно впливає неспокійна обстановка на сході.

«Позначаються в першу чергу військові дії. У літній період, у період відпусток зазвичай спостерігається поліпшення споживчих настроїв, люди почали більше витрачати. Але, можливо, серпень покаже поліпшення ситуації. Це буде пов'язано з тим, наскільки результати в проведенні АТО будуть позитивними», - зазначив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник.

«Також люди можуть розуміти, що зима може бути важкою, і на них очікує масова купівля бойлерів та обігрівачів. А це у свою чергу негативно позначилося на споживчих настроях», - зауважив він.

Що примітно, в липні поліпшилися настрої у Києві та інших містах, а також в селах, тоді як погіршилися - у малих і середніх містах. Водночас на сході вони залишаються гіршими на тлі вкрай високих очікувань безробіття, помітили в GfK Ukraine.

На думку Василя Поворозника, погіршення споживчих настроїв у малих і середніх містах також може бути пов'язано з тим, що в них більш активно проходила мобілізація. «Там це було набагато відчутніше, і не виключено, що це створило своєрідний фон для погіршення показників», - зазначив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом