Суд обрав екс-депутату Василю Шпаку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в рамках розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів на суму понад 100 млн гривень, повідомляє прес-служба прокуратури столиці.

У ході прокурорської перевірки встановлено, що в 2011-2012 роках між фермерським господарством та державним підприємством, яке очолює син Василя Шпака, був укладений договір про закупівлю техніки і обладнання на суму 110 млн гривень.

Втім, лише 9 млн гривень було витрачено за цільовим призначенням. Як з'ясувалося, фермерське господарство належало дружині екс-нардепа, а кошти від незаконної угоди були перераховані на рахунки підконтрольних сім'ї Шпаков фіктивних підприємств.

З'ясовано, що службовими особами НАК укладено безтоварні угоди на суму понад 132 млн гривень. Надалі неіснуюче обладнання нібито передали підконтрольному підприємству у фінансовий лізинг. В ході перевірки останнього правоохоронці виявили, що сільськогосподарське обладнання загальною вартістю понад 68 млн ггривень відсутнє. Крім того, після ревізії акціонерної компанії, проведеної Державною фінансовою інспекцією України, виявлено фінансові порушення на 356 млн гривень, за якими державна установа зазнала збитків на 197 млн гривень.

Батькові й сину повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
 

Зараз екс-депутату обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 10 млн гривень. Місцеперебування сина Василя Шпака з'ясовується.


Щодо дружини екс-нардепа зараз проводяться першочергові слідчі дії, вивчається її роль і ступінь участі у цій справі. Досудове слідство триває.

У свою чергу заступник начальника ГУБОЗ МВС - начальник антикорупційного бюро Ігор Купранець заявив, що правоохоронцями проведено ряд обшуків за місцем розташування офісних приміщень та проживання фігурантів.

За його словами, у приватному будинку батька правоохоронці вилучили чимало предметів розкоші, серед яких золоті прикраси, наручні годинники з дорогоцінних металів відомих світових брендів, 1,5 кг срібла і 1 кг золота в злитках.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122