Аргентина подала позов проти Сполучених Штатів Америки в Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй, розраховуючи просунутися у розв’язанні боргової проблеми.

У позові зазначається, що рішення американського суду про блокування виплат за реструктуризованими облігаціями Аргентини «порушили суверенітет країни».

Міжнародний суд у свою чергу повідомив, що сповістив США про поданий Аргентиною позов. Однак США не є державою-учасником Міжнародного суду ООН, і він не може розпочати розгляд справи доти, поки держава, проти якої подано позов, не визнає юрисдикцію суду у цій справі, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на The Wall Street Journal.

Раніше у 2014 році американський суд зобов'язав Аргентину повністю виконати зобов'язання перед інвесторами, які відмовляються прийняти умови реструктуризації, запропоновані їм країною після дефолту Аргентини у 2005 році.

Аргентина не хоче платити $1,5 млрд фондам, які домоглися судового рішення про проведення їм виплат, оскільки це ініціює хвилю аналогічних вимог з боку інших інвесторів, що не взяли понад 10 років тому участі в реструктуризації боргу.

При цьому суд США заблокував усі інші платежі Аргентини кредиторам, у тому числі і вже зарезервовані в американському банку $500 млн для поточних відсоткових платежів, поки не буде виконано судове рішення щодо фондів, у зв'язку з чим країна знову опинилася в стані дефолту.

Як повідомляв ForUm, 31 липня влада Аргентини оголосила дефолт, тобто офіційно визнала, що країна не здатна платити за своїми боргами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом