Лист із закликом заблокувати низку інтернет-ресурсів, отриманий Інтернет Асоціацією України (ІнАУ) від СБУ, є спланованою провокацією. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції висловив член правління ІнАУ Олександр Ольшанський.

«Я розцінюю це як добре організовану провокацію. Швидше за все, все йде від комісії з нацморалі. Нам зараз пропонують «заковтнути наживку», - вважає він.

За словами Ольшанського, подібні схеми існують уже досить давно з різними варіаціями.

«Вибирається привід, який відверто огидний переважній більшості людей, і список ресурсів. До цього списку заносяться, в тому числі і ресурси, які дійсно мають відповідний зміст. Наприклад, в отриманому нами списку є близько 15% сепаратистських сайтів. Але решта - це зовсім інша історія», - пояснює експерт.

При цьому представник ІнАУ підкреслює, що для блокування того чи іншого контенту є цілком законні методи.

«Цим має займатися суд, слідчий, прокурор і так далі. Тим паче що за більшістю сайтів, за якими ми отримали запити, стоять живі люди з іменами і прізвищами. Цих людей можна знайти і притягти до відповідальності, якщо на сайтах дійсно міститься щось, що суперечить закону. Але, підкреслю, що це стосується лише 15% сайтів з отриманого нами списку», - зазначив він.

Також, за словами експерта, на сьогодні технічно неможливо створити систему, яка фільтрувала б «неправильні» ресурси.

«Якщо йдеться про те, що всій Україні потрібно заблокувати один єдиний сайт, то титанічними зусиллями це можна зробити. Але, якщо йдеться про те, що потрібна система, яка блокуватиме десятки, сотні, тисячі сайтів у реальному часі, то це технічно неможливо», - заявив Олександр Ольшанський, висловивши сподівання, що така система в Україні взагалі ніколи не з'явиться.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47