«Реверсного газу Україні не вистачить цього року - це абсолютно очевидно», - зазначив у коментарі виданню Inpress.ua експерт енергоринку Дмитро Марунич. За його словами, всі підрахунки свідчать про те, що не вистачає 4-6 млрд кубів газу, залежно від того, якою буде зима, про що вже сказав глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Марунич навів такі цифри: у червні було закачано 300 мільйонів кубометрів, у квітні всього лише 100 мільйонів. «Близько 600-650 млн кубометрів на сьогодні ми вже взяли за реверсом, - каже експерт. - Ще 200-300 мільйонів можна буде взяти за наявними напрямками: угорським і польським, і якийсь обсяг зі Словаччини».

«Але у Словаччині вже заявили, що можуть надати не більше ніж 3,5 млрд. Це в кращому разі, якщо знайдеться такий обсяг газу в Європі. Тому сукупно до березня місяця за найбільш ідеального варіанту за реверсом можна буде отримати до 4,5 млрд кубометрів газу, а, швидше за все, буде менше», - вважає Марунич.

Він наголосив: не секрет, що цей газ дорожчий, ніж російський. Його ціна становить приблизно 380 дол. за тис. кубометрів. Взимку ж він буде дорожчим, ніж російський: «Там принцип встановлення біржовий, він не береться зі стелі чи з контракту. Тому ціна буде 400 дол. за тис. кубометрів, а, можливо, й більше. Все залежатиме від того, якою буде зима».

Тому, вважає експерт, українцям доведеться сидіти в холодних квартирах без гарячої води, у зв'язку з чим прем'єрові Арсенію Яценюку, напевно, доведеться домовлятися з «Газпромом» про постачання газу. На 10 вересня вже запланована тристороння зустріч.

Коментуючи позицію українського керівництва щодо боргів перед «Газпромом», Дмитро Марунич підкреслив: «Є позиція українського керівництва, що це неправильні борги. «Газпром» заявляє, що поки не почнеться погашення боргу, ніхто розмовляти про відновлення постачання газу не буде. Вже 10 млрд кубометрів закачали в Україну, а за них не отримали ні копійки. При цьому, ніхто нічого міняти не збирається. Всі на своїх позиціях залишаються, і, відповідно, за місяць навряд чи цей факт зміниться кардинальним чином. Якщо ніхто ні з ким не хоче домовлятися, який може бути результат у вересні?»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106