Відключення гарячої води пов'язане не з економією газу, а з боргами бюджетних організацій перед «Київенерго». Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор аналітико-дослідницького Центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Він наголосив, що порада мера Києва Віталія Кличка киянам купувати бойлери не вирішить проблему, а може її збільшити тим, що мешканцям столиці доведеться сидіти не тільки без гарячої води, але й без світла. До того ж бойлери - недешеве задоволення, і такий «рецепт» далеко не всім підійде.

«Наші мережі в будинках, збудованих до 2000 року, апріорі не витримають такого навантаження. Особливо якщо це пікові години, коли вранці і ввечері люди приймають душ. Це буде перевантаження підстанцій, і просто вибиватиме електрику. Причому в цілому будинку, а то і в декількох будинках. Тоді люди сидітимуть не тільки без гарячої води, але й без світла», - сказав він, додавши, що відновлення подачі електроенергії у такому разі через масове відключення будинків може затягуватися і на добу.

«Це тимчасові заходи, які проблему не вирішать», - сказав Сергієнко.

До того ж, як зазначив експерт, треба дивитися в корінь проблеми відключення гарячої води у столиці, яке, на його думку, не пов'язане з економією газу.

«Чому відключили гарячу воду? Те, що (кажуть - Ред.) для економії газу - це казки. Тому що ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 працюють і виробляють електроенергію. Вони ж не зупинилися зовсім? А гігакалорія виробляється як вторинний продукт від виробництва електроенергії. Спалюється газ, що йде на турбіну, вона виробляє електроенергію, а далі ці гарячі гази йдуть на рекуператор. Тобто віддають своє тепло теплоносію, а теплоносій йде далі по домівках», - зазначив експерт.

«Так що, все це казки, які «Київенерго» вішає на вуха киянам. І в тому числі Віталію Кличку. Я не знаю, хто там у нього радники, експерти, що не можуть йому роз'яснити цю ситуацію», - сказав експерт.

Тому, на його думку, потрібно було і починати з того, що насправді відключення йде через борги, які мають бюджетні організації та бюджет перед «Київенерго». У цьому, за його словами, і криється причина того, що «Київенерго» перестало давати газ.

У свою чергу, як зазначає Сергієнко, населення вчасно сплачує рахунки.

«Я вчора подивився спеціально, за півроку населення Києва заплатило 100,9% від нарахованих сум. Понад 100%, тому що люди оплачують борги попередніх періодів. Тобто, населення платить, а борги виникають у бюджетних організацій та бюджету, який не компенсує різницю в тарифах. І таким чином «Київенерго» намагається шантажувати уряд чи владу для того, щоб вибити борги. А страждає населення», - резюмував експерт.

«Чому людина має сидіти немитою, якщо винен уряд або місцева влада, яка не перерахувала кошти за бюджетні організації? Для того щоб з'явилася гаряча вода, потрібно вирішити цю ситуацію. Коли погасять борги перед «Київенерго», воно розрахується з НАК «Нафтогаз України». Але і там усе теж дуже непрозоро, тому що тарифи у нас встановлюються за витратним принципом. Тобто чим більше втрат у підприємства, тим йому краще. Воно все це закладає в тариф. І він не зацікавлений знижувати собівартість своєї продукції», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, 10 липня НАК «Нафтогаз України» за дорученням Міністерства енергетики та вугільної промисловості обмежив газопостачання ТЕЦ №5 і №6 «Київенерго» для економії палива.

Станом на 4 серпня всі теплоджерела компанії «Київенерго» відключені від газопостачання.

Колишній міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко заявив, що через бойлери у Києві вже почали «вилітати» електромережі.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

336