Поголовне «обойлерування» киян занурить мегаполіс у пітьму, при цьому його охоплять пожежі, спричинені замиканнями проводки на всіх житлових масивах, почнеться обвал інфраструктури.

Таку думку висловив енергетичний експерт Валентин Землянський виданню «Взгляд».

«До 80% житлового фонду столиці відноситься до досить зношеного або до старого фонду. Класичний приклад - «хрущовки» або «брежнівки». Вхідні кабелі в ці будинки у принципі не могли бути розраховані на таке навантаження, воно не передбачалося і прораховувалася в ті часи. Це алюмінієва проводка з невеликим перерізом. Який би ремонт ви у своїй квартирі не зробили, як би проводку не міняли, загальна мережа все одно залишається колишньою, старою і - зрозуміло - не витримає бойлери в кожній квартирі. Полетять мережі, підстанції. І так - у всіх містах, які залежать від центрального опалення. Нас чекає масштабний інфраструктурний колапс, який потягне за собою все. В таких умовах чекати, що температура у квартирах буде підтримуватися на рівні більш-менш придатних для життя 16 градусів вельми наївно», - сказав він.

На думку експерта, вихід із ситуації може бути лише один: відновлювати переговори з основним постачальником газу - тобто з Росією.

«Реверсу нам не вистачить, це очевидний факт - за півроку ми отримали лише 600 млн кубів газу реверсом - із необхідних 8-9 млрд кубів, - наводить цифри Землянський. - Європа поки не горить бажанням вирішувати наші «газові» проблеми - в найближчих переговорах з Росією щодо газу участь української сторони не передбачена. Залишається одне - відновлювати діалог з росіянами.

А паралельно - впроваджувати програми енергозбереження та економії. Однак поки що реальних дій з боку влади я не бачу. Між тим, опалювальний сезон уже наступає на п'яти», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом