Національна валюта продовжує девальвувати, оскільки економічні агенти роблять запаси валюти. Таку думку висловив у коментарі Forum'у економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«В Україні вільне курсоутворення. Ми перейшли на нього наприкінці зими цього року. Це проста відповідь на запитання про причини девальвації гривні, починаючи з минулого тижня», - сказав Жолудь.

При цьому подорожчання долара економіст пов'язує з реакцією ринку на політичну нестабільність в Україні.

«Зараз подорожчання долара пов'язане із сезонними чинниками та з інерцією в прийнятті рішень. Коли курс тримався, і в липні НБУ навіть викуповував долар на міжбанку, всі вважали, що ситуація йде до зміцнення гривні. Ніхто не створював додаткові запаси валюти. Після того як зірвали курс подіями позаминулого тижня (не ухвалили секвестр бюджету - ред.), частина економічних агентів вирішила, що якщо можна так просто зірвати курс, доцільно змінити своє ставлення до запасів валюти і збільшити його. Це підвищує попит на долар. Загалом, незважаючи на це, на думку нашого Центру, курс триматиметься на рівні 12 грн за долар, хоча зараз він уже дещо вищий», - прогнозує експерт.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69