Російські чиновники розглядають можливість обмежити або зовсім заборонити транзитні польоти європейських авіакомпаній з Європи до Азії через територію Росії. Про це «Ведомостям» розповіла людина, близька до одного з контрагентів великих європейських авіаперевізників, високопоставлений федеральний чиновник і людина, близька до учасників обговорення.

За її даними, розмови про можливе обмеження транзиту для європейських перевізників почалися невдовзі після перших санкцій проти Росії з боку Євросоюзу. «Але останні події - зупинка «Доброльоту» і штрафи, які наклала Україна на російські авіакомпанії за польоти у Крим (близько $8,6 млн - Ред.), - вимагають відповіді», - сказав він.

Рішення має прийняти уряд, зараз йдуть консультації на рівні Мінтрансу і МЗС.

Для польотів з Європи в Азію авіакомпанії використовують найкоротший маршрут - транссибірський і платять за це гроші «Аерофлоту». «На початку 1970-х рр. іноземні авіакомпанії на багато що готові були піти, лише б СРСР відкрив їм коридор», розповідав журналу SmartMoney керівник Росавіації Олександр Нерадько: таким чином вони змогли б скоротити маршрут на 4000 км і заощаджувати до $30 000 на кожному рейсі.

При цьому іноземні перевізники самі запропонували дати їм можливість користуватися транссибірським маршрутом за гроші, згадував чиновник.

Бенефіціаром угоди стало єдине авіапідприємство країни - «Аерофлот». Після розпаду СРСР система транссибірських платежів збереглася, і гроші як і раніше отримував «Аерофлот». Збори могли досягати $500 млн. Але більшу частину коштів «Аерофлот», як правило, спрямовував на потреби авіації. Зараз, за словами джерела, близького до ради директорів «Аерофлоту», авіакомпанія отримує від іноземних перевізників не більш ніж $300 млн на рік.

Для іноземних авіакомпаній заборона на транссибірські польоти призведе до подовження маршруту в середньому на годину-півтори, підвищити ціни вони не зможуть, а утримати їх на колишньому рівні неможливо через низьку рентабельність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56