Сьогодні в Україні є шанс дати друге життя благодійності, переконаний екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

Так він прокоментував на своїй сторінці у мережі Facebook ініціативу уряду скасувати т.зв. податок на благодійність.

На думку Клименка, податок необхідно скасовувати для всіх категорій благодійників, а не тільки для громадських активістів, які допомагають військовим та переселенцям із зони АТО. Благодійна сфера в Україні потребує комплексного вирішення проблемних питань, перелік яких та варіанти вирішення у Міністерстві доходів і зборів спільно з благодійними організаціями склали ще наприкінці 2013 року.

«Я впевнений, що в найближчі півроку з'явиться величезна кількість благодійних фондів допомоги біженцям та переселенцям зі сходу України. Їм, звичайно, насамперед держава зобов'язана допомогти! Але в умовах наявної економічної ситуації ця допомога буде незначна. І благодійність буде другим за ступенем важливості ресурсом допомоги. А можливо й першим», - пише екс-міністр і зазначає, що в цьому плані він вітає ініціативу уряду скасувати т.зв. податок на благодійність у розмірі 17% (а точніше, податок на доходи фізичних осіб у вигляді безповоротної фінансової допомоги, а також вартості товарів, робіт, послуг, безоплатно отриманих платником податку).

Головне, зазначає Клименко, щоб ця обіцянка не залишилося порожньою декларацією чи не була реалізована в комплекті зі складними бюрократичними процедурами, які благодійникам просто не подолати. «Вся Україна і весь світ готовий допомагати жителям постраждалих регіонів. Державі потрібно зробити так, щоб процедури та умови надання цієї допомоги були максимально простими і прозорими», - написав він.

На думку екс-міністра, друге не менш важливе питання - це та благодійність, яка завжди була в Україні. Клименко зазначає, що війна багато важливих питань відсунула на другий план. В інформаційному полі акцент інформації, на його думку, зміщений настільки, що долі великої кількості людей стали менш важливі, ніж щоденне зведення новин зі східних регіонів. «Долі хворих дітей та сиріт, долі людей, що потребують операції, долі багатодітних сімей, які потребують опіки доброчинців та небайдужих людей. Справедливості заради: якщо скасовувати податок на благодійність, то для всіх категорій благодійників, а не тільки для громадських активістів, які допомагають військовим та переселенцям із зони АТО», - вважає екс-міністр доходів і зборів України.

Сьогодні, на його думку, як ніколи є шанс дати друге життя благодійності в Україні. А для цього потрібне застосування комплексних заходів. Крім вирішення ситуації з оподаткуванням допомоги фізичним особам, також, вважає Клименко, необхідно комплексно розглядати питання підвищення мінімального розміру неоподатковуваної благодійної допомоги для приватних компаній, які надають благодійну допомогу приватним особам та неурядовим організаціям. Також, на його думку, потребує вирішення питання високого податкового навантаження на смс-пожертви, вдосконалення процедури розмитнення гуманітарної допомоги та багато інших. «Наприкінці 2013 року ми у Міністерстві доходів разом із благодійними організаціями склали повний перелік проблемних питань, які потребують вирішення, почали опрацювання законодавчих змін, але, на жаль, так і не встигли реалізувати. Сподіваюся, що цей напрям податкової реформи не буде покладено в «довгий ящик» новим керівництвом Держфіску», - пише екс-міністр доходів і зборів й резюмує - «скасування податку на благодійність в зоні АТО - це крок у правильному напрямі, але питання необхідно вирішувати комплексно. Щоб коли суспільство робить добрі справи, держава принаймні не заважала».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128