Україна програє торговельну війну з Російською Федерацією, не відповідаючи на щоденні заборони та обмеження, що запроваджуються для українського експорту з боку північного сусіда.

Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«По суті, між Україною і Росією розгорнулася справжня торговельна війна. Можливості експортувати свою продукцію в РФ позбуваються вже цілі галузі української промисловості. За підсумками першого півріччя склалося від'ємне сальдо в розмірі близько S3 млрд не на користь України. А, по суті, ці гроші - інвестиції в економіку країни, яка зараз веде щодо України агресивну політику», - вважає експерт.

За його словами, 2/3 від загального обсягу російського експорту становлять енергоносії. Уряд вже давно озвучив завдання: звести споживання газу і нафти з РФ до мінімуму, проте впродовж перших 6 місяців 2014 року Україна змогла скоротити обсяг постачання лише на 15 відсотків. У подібній «нерішучості» Новак бачить прояви корупційної складової, причому як з російського, так і з українського боку.

Інша проблема - відсутність адекватної реакції на постійні російські заборони товарів з України.

«Замість того, щоб запроваджувати аналогічні заборони й обмеження на відповідні групи товарів, Україна, навпаки, нарощує їх експорт з Росії. Наприклад, після того як росіяни запровадили заборону на 75 відсотків нашого м'яса, Україна, навпаки, збільшила імпорт їхньої м'ясної продукції на 19 відсотків», - повідомив експерт.

А загалом, за його словами, за 6 місяців 2014 року український експорт у Росію скоротився на 24 відсотки, а зустрічний потік товарів - лише на 15 відсотків.

Крім того, на думку голови Комітету економістів України, українським промисловцям потрібно негайно почати модернізацію власних виробничих потужностей і переорієнтацію своєї продукції на європейські ринки, відмовляючись від російського. За його словами, «звикнутися з думкою, що російський ринок закривається від українських замовлень, досить важко. Але чим швидше наші промисловці візьмуть це за реальність, тим краще виглядатимуть для них перспективи».

Новак також не згоден з думками про те, що нинішня громадянська ініціатива щодо бойкоту російських товарів в українських торговельних мережах завдає збитків самим «мережевикам».

«Відмовляючись від російських товарів, покупець тим самим змушує «мережевиків» шукати аналогічну продукцію вітчизняних виробників», - вважає експерт.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

734