Українське суспільство розділилося на прихильників мирного розвитку подій і більш радикально налаштованих. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловила соціолог, директор фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

За її словами, умовно кандидатів можна було розділити на дві групи: партію миру і партію бойових дій. Бекешкіна зазначила, що Порошенко представляв саме «полюс миру». І те, що зараз пропрезидентська партія, у разі, якщо її пов'язують з його ім'ям, лідирує, показує, що «запит на мирний результат є».

«Забезпечити мир якнайшвидше і меншою ціною - очевидно, це є», - зазначила експерт.

Також, за її словами, люди сьогодні налякані ситуацією в економіці.

«Вони хочуть, щоб налагодилося або хоча б, щоб хтось пообіцяв їм, що не буде економічної катастрофи», - підкреслила вона.

«А інша партія - це партія бойових дій. У сумі її представляли Ляшко, Тимошенко, Гриценко. І вони також набирають певний досить високий відсоток. Це люди, які хотіли би більш радикальних дій. Радикальних у різному відношенні - не тільки щодо військових дій, але й більш радикальних реформ у країні», - заявила соціолог.

При цьому вона підкреслила, що прихильників партії Олега Ляшка можна ототожнювати з прихильниками самого політика.

«Нічого ми про цю партію не знаємо. Але, якщо подивитися на особливості його електорату, на те, що показав екзит-пол, це, як правило, молоді люди переважно до 30 років, з більш низьким рівнем освіти. Регіонально - західна та центральна Україна. Тобто, це люди, які б хотіли простих рішень», - зазначила Бекешкіна.

«Що стосується «Батьківщини», у неї традиційний електорат - той який голосував за Тимошенко. Це також люди з менш високим рівнем освіти і зосереджені переважно в західній і центральній Україні, особливо в сільській місцевості», - резюмувала вона.

На уточнююче запитання про те, чи можна говорити про те, що сьогодні суспільство розділилося на тих, хто підтримують мирний розвиток подій і більш радикальних, експерт відповіла ствердно.

«Так, думаю, що можна. Важко сказати, яке співвідношення. Для цього потрібно провести дослідження», - підсумувала вона.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169