Ситуація в Луганську критична, місто на межі гуманітарної катастрофи, заявив міський голова Сергій Кравченко.

«Луганськ у повній блокаді та ізоляції. Сьогодні, незважаючи на всі труднощі, ми докладаємо максимум зусиль і шукаємо варіанти вирішення проблем. З кожним днем ситуація погіршується, сьогодні вона просто критична. Зі свого боку як Луганський міський голова хочу запевнити городян: я залишаюся з містом і робитиму все від мене залежне, щоб підтримувати його життєдіяльність», - йдеться в заяві мера, опублікованій на сайті міськради.

Кравченко підкреслив, що керівництво міста, аварійні та комунальні служби, ДСНС робили все, щоб мінімізувати наслідки воєнного часу.

«Те, що відбувається сьогодні у Луганську, складно назвати АТО - це справжня війна, яка забрала понад сто життів мирних жителів, зруйнувала житлові будинки, об'єкти соціальної сфери, перекреслила тисячі людських доль... сьогодні, через кілька місяців, місто внаслідок блокади і безперервних обстрілів перебуває на межі гуманітарної катастрофи», - сказав міський голова.

У Луганську немає світла, води, зв'язку, Інтернету, бензину, дизпалива і газу.

«Поставок немає, запаси вичерпані, немає чим заправити машини швидкої допомоги, аварійних і комунальних служб, ДСНС, міський громадський транспорт, автомобілі, які доставляють хліб і продукти харчування», - йдеться в повідомленні.

Постачання продукції в місто не здійснюється.

«Асортимент скорочується з кожним днем. Магазини закриваються, на багатьох об'єктах роздрібної торгівлі спостерігаються черги та ажіотажний попит на продукцію. Незважаючи на складнощі, триває виробництво хліба, працює м'ясокомбінат, молокозавод припинив роботу через відсутність постачання сировини», - повідомив Кравченко.

Крім того, за його словами, не постачається питна вода. «Водопровідна вода вже більше тижня не знезаражується. Придбати бутильовану воду практично неможливо», - зазначили в міськраді.

Виїхати з міста практично неможливо. На вулиці через відсутність палива виїжджає мінімальна кількість автобусів. Залізничне сполучення відсутнє.

Вивезення ТПВ у Луганську «на сьогодні перебуває під дуже великим питанням».

Крім того, в місті не виплачуються пенсії та зарплати.

«Казначейство не працює, банки закриті, готівки в місті практично немає. Люди, які залишилися в місті, продовжують забезпечувати його життєдіяльність, лікують хворих і поранених, сьогодні не мають засобів до існування. Зарплату вони отримали щонайменше місяць тому, за деякими підприємствами заборгованість становить два і більше місяці. Без копійки грошей залишилися пенсіонери, які не можуть придбати найелементарніший запас продуктів», - сказав мер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом