Країни ЄС «по-тихому» домовилися про зняття обмежень на постачання в Україну спорядження, яке може використовуватися для внутрішніх репресій, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Росії.

«Звернули увагу, що в ході недавнього засідання Євроради в Брюсселі лідери країн-членів ЄС «по-тихому» домовилися про зняття обмежень на експорт в Україну спорядження, яке може використовуватися для внутрішніх репресій. Дозволено також експорт військових технологій та обладнання», - йдеться в коментарі зовнішньополітичного відомства.

У МЗС РФ нагадали, що «обмеження, які діяли раніше, були запроваджені рішенням Ради ЄС 20 лютого 2014 року, тобто в період, коли при владі був Віктор Янукович і коли на Майдані незалежності тривало жорстке протистояння між озброєними націонал-радикалами і фактично беззбройними органами правопорядку».

«Тоді в Євросоюзі визнали неправильним постачати спецспорядження та озброєння «режиму Януковича». Тепер же, незважаючи на продовження нинішньою владою військової операції на сході країни, в ЄС визнали за необхідне відновити видачу ліцензій на експорт спецспорядження та військового обладнання в повному обсязі. Зрозуміло, чому ЄС старанно замовчує незаперечні факти обстрілу з території України російської території: перспектива відчути власну причетність до подібних акцій створює, напевно, якийсь дискомфорт у Брюсселі», - вважають в МЗС.

При цьому з відомстві наголосили, що рішення Євроради пронизане «подвійними стандартами».

«Мабуть, у Брюсселі заради досягнення сумнівних політичних цілей готові не тільки крізь пальці дивитися на виконання Києвом його міжнародних зобов'язань, але й порушувати вимоги своїх власних документів», - йдеться в заяві.

МЗС РФ закликає колег з ЄС «йти за здоровою логікою, а не кон'юнктурою і «понуканнями» з Вашингтона».

«Рішення про обмеження постачання озброєнь і спецобладнання в Україну потрібно було запроваджувати після початку антитерористичної операції на Донбасі. Але й зараз відновити відповідну заборону не пізно», - заявили в Москві.

«Без неї відповідальність Євросоюзу за продовження кровопролиття на сході України зростатиме», - підсумували в МЗС РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154