Киянам необхідно встановити лічильники обліку гарячої води в кожному багатоквартирному будинку, щоб не платити за комунальну послугу, яка не надається. Про це, в ході прес-конференції заявив директор аналітико-дослідницького Центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Справжня економія тільки там, де є облік. У Києві лише 30% багатоквартирних будинків мають на вході лічильники тепла. Поки немає лічильників, ні про яку економію не може бути й мови. Покажіть, скільки підготовлено тепла, скільки я отримав реально і за це «реально» я платитиму. Це механізм, який може змінити систему», - сказав він.

Крім того, він зазначає, що за наявної ситуації «Київенерго» і «Київводоканал» не зацікавлені в якості мереж.

«Зараз «Київенерго» і «Київводоканал» не зацікавлені в ремонті мереж. Це їхній головний біль, оскільки це не їхня власність. Якщо тече труба, то доплатіть нам таку суму, а якщо будуть на вході у них втрати, то тоді вони забігають, почнуть ремонтувати мережі, щоб уникнути втрат. І це кардинальна ключова складова реформи ЖКГ», - вважає експерт.

Разом із тим економію газу за рахунок відключення гарячої води Сергієнко вважає фікцією.

«Як тільки відключається гаряча вода, «Київгаз» до норми 10 кубів на людину додає ще два-три кубометри газу на підігрів води, тобто ви все одно за нього платите», - підсумував він.

Нагадаємо, перший заступник глави КМДА Ігор Ніконов заявив, що відключення столичних будинків від гарячого водопостачання - це проблема не Києва, а результат дуже складних відносин з Росією про постачання газу.

У Києві без гарячого водопостачання уже 8,8 тисяч будинків.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом